Sağlık Mide Küçültme Ameliyatı Nedir? Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kilo Sınırı Kaçtır?

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir? Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kilo Sınırı Kaçtır?

16.03.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Obezite günümüzün önemli rahatsızlıklarından biridir. Bu kişiler aşırı kilo sebebi ile pek çok hastalık ile savaşmaktadır. Bu sebeple kilolu kişilerde mide küçültme ameliyatı ile kilo vermelerine yardımcı olmak mümkündür. Mide küçültme ameliyatı nedir? Tüp mide ameliyatı olmak için kilo sınırı kaçtır? İşte, tüm detaylar...

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kilo Sınırı Kaçtır

Obezite rahatsızlığının pek çok nedeni olabilir. Günümüzde hızlı yaşam biçimine uygun olan sağlıksız beslenme, hareketli olmayan yaşam şekilleri, genetik gibi nedenlerle aşırı kilolu olma durumu görülebilmektedir. 

Haberin Devamı

 Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

 Tüp mide ameliyatı halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinir. Bu işlemin nasıl olduğu ise insanlar tarafından merak edilmektedir. Tüp mide ameliyatında cerrahi operasyon ile midenin tüp şekline getirilmesi sağlanmaktadır.

 Tüp mide ameliyatı kapalı olarak yapılır. Bu işlemde midenin %80 gibi bir kısmı alınmaktadır. Bu şekilde mide küçültüldüğü için kişiler çok daha az gıda tüketimi gerçekleştirmelerinden dolayı zayıflamaya başlarlar. Tüp mide ameliyatı olan kişilerde ilk görülen etkilerden biri iştahın azalmasıdır. Bunun yanında kişilerde insülin direnci bulunuyorsa bunun da önüne geçilmiş olur.

 Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kilo Sınırı Kaçtır?

 Tüp mide ameliyatını her isteyen kişiye uygulamak doğru değildir. Kişilerin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Öncelikle mide ameliyatı olmayı düşünen kişilerin vücut kitle indeksinin 40 kg/m2 üstünde seyretmesi gerekir. 

Haberin Devamı

 Bunun dışında aşırı şişman olması nedeni ile tip 2 şeker hastalığı, uyku apnesi, hipertansiyon problemi olan kişilere de mide ameliyatı olmaları önerilmektedir. Bununla birlikte aşırı kilo problemi sebebi ile metabolizma sorunları olan kişilere de tüp mide ameliyatı önerilebilmektedir.

 Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede Normale Dönülür?

 Tüp mide ameliyatında açık ameliyat olmadığı için operasyon sonrası çok fazla bir ağrı görülmez. Ancak her ihtimale karşı ameliyat sonrası ağrı kesici uygulaması da yapılmaktadır. 

 Kişiler ameliyat sonrası yürümeye başlayabilirler. Ameliyatın ilk zamanlarında kişilerde gerginlik ya da basınç hissi gibi problemler görülebilmektedir. 

 Tüp Mide Ameliyatında Ne Kadar Kilo Verilir?

 Tüp mide ameliyatından sonra yaklaşık 5 yıl içerisinde kişi fazla kilolarının %60'lık kısmından tamamen kurtulmaktadır. Ameliyattan sonra emilim problemlerine karşı hastaların mutlaka ek vitamin ve mineral takviyesi alması önerilmektedir. 

 Tüp mide ameliyatının ardından küçük bir oranda olsa kişilerde tekrar kilo alımı görülebilmektedir. Hastaların kilo almasını önlemek amacı ile sürekli kontrol altında olmaları oldukça önemlidir. Hastaların tekrar obezite olmaması adına diyetisyen ve psikolog desteği alması önerilmektedir. Bu şekilde hastaların tekrar kilo almasına neden olacak problemlerin önlenmesi sağlanmaktadır.

Yazarlar