Genel Sağlık Milyonda 2 kişide görülüyor! Grip sonrası burnunu tamamen kaybetti

Milyonda 2 kişide görülüyor! Grip sonrası burnunu tamamen kaybetti

28.01.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

İtfaiyeci genç adam, sıradan bir grip sonrası hayatının şokunu yaşadı. Milyonda sadece 2 kişide görülen hastalık, adeta hayatını kararttı. Geçirdiği enfeksiyon sebebiyle burnunu tamamen kaybeden adam, masum bir kaşıntının ardından başına gelenleri anlattı.

Milyonda 2 kişide görülüyor Grip sonrası burnunu tamamen kaybetti

Derleyen: Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Oldukça sağlıklı bir yaşamı olan ABD'li Brandon Boothby (31) basit bir grip enfeksiyonu geçirirken, belirtileri aniden şiddetlenmeye ve değişmeye başladı. İlk başlarda ne olduğunu anlayamayan aile, değişimleri gördükçe korkmaya başladı ve bir şeylerin yolunda gitmediğini anladı. Brandon, giderek daha da kötüleşti ve hızlıca kilo kaybetmeye başladı. Artık o kadar ayakta duramıyordu ki bayılmaya başlamıştı. Aile, büyük bir endişeyle hastanenin yolunu tuttu. Hastaneye gittikten sonra yapılan testler, aplastik anemi olarak bilinen bir otoimmün rahatsızlığı olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Aplastik anemi, vücudunuz yeterli miktarda yeni kan hücresi üretmeyi bıraktığında ortaya çıkan nadir bir durum olarak biliniyor. ABD ve İngiltere'de her yıl milyonda iki kişiye bu teşhis konuluyor. Daha az kırmızı kan hücresi olduğundan kişi yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı veya göğüs ağrısı hissedebiliyor. Daha az beyaz kan hücresi, kişinin soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu ve bununla mücadele etmenin daha zor olduğu anlamına geliyor. Brandon, "Bu o kadar ciddi bir hastalık ki etrafınızdaki biri hapşırdığında ölümcül bir enfeksiyon kapabilirsiniz" bilgisini paylaştı.

Milyonda 2 kişide görülüyor Grip sonrası burnunu tamamen kaybetti

BURNUNDA BAŞLAYAN ENFEKSİYON GÖZÜNE İLERLEDİ

Brandon'ın sahip olduğu hastalığın tedavisinde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kemoterapi, kan ve kemik iliği nakilleri işe yarayabiliyor. Brandon da kemik iliği donörünü beklerken, kızı Carter ve eşi Lauren'in yanına eve dönmüştü ki beklenmedik bir olayla karşı karşıya kaldılar.

Haberin Devamı

Brandon’ın eve döndükten kısa süre sonra burnu kaşınmaya ve sonunda da canı acımaya başladı. Bunlara ek olarak ateşi de yükselince hastaneye geri döndü ve doktorlar ona ölümcül bir mantar enfeksiyonu teşhisi koydu.

Brandon, "Burnumdaki enfeksiyon sebebiyle nefes almak zor değildi ancak daha kötü olan ağrı ve şişlikti" şeklinde konuştu. Doktorlar, mantarı durdurmak ve yıkıcı izlerini yok etmek için 5 ameliyat yapmak zorunda kaldı. Burnunda başlayan enfeksiyon hızla yukarı doğru ilerliyordu ve sol gözüne sıçramak üzereydi. Gideceği bir sonraki yer de beyni olacaktı ve bu da Brandon’ın sonu demekti. İki hafta boyunca burnu kurtarmaya çalıştıktan sonra doktorlar, mantarı durdurmak ve hayatını kurtarmak için göz yuvasının bir kısmıyla birlikte burnunu da komple almaları gerektiğine karar verdi. Brandon'a da protez bir burun takıldı.

Milyonda 2 kişide görülüyor Grip sonrası burnunu tamamen kaybetti

SAĞLIKLI KAN HÜCRELERİ VÜCUDUNA SALDIRMAYA BAŞLADI

Kısa süre sonra Brandon, bir kemik iliği donörüyle eşleştirildi. Nakil oldu ama yaşadığı zorluklar henüz bitmiş değildi. Nakilden sonra genellikle sağlıklı olan Brandon’ın bir sorunu daha ortaya çıktı. Kemik iliği nakli sonucunda üretilen yeni sağlıklı kan hücreleri, kendi vücuduna saldırıyordu. Brandon, egzama benzeri semptomlar ve bunun sonucunda organlarında iltihaplanma nedeniyle aşırı derecede yetersiz beslenmeye başladı. Şiddetli reaksiyon nedeniyle bağırsağının bir kısmının alınması ve kolostomi (stoma) torbası takılması riski taşıyordu. Ancak doktorlar onun doğal yollarla iyileşmesine yardım etmeye karar verdi ve bu gerçekten de işe yaradı. 1,5 buçuk yıl sonra başına gelenleri anlatacak kadar kendini iyi hisseden Brandon, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

"Doktorlar bana tamamen iyileşmenin 3 yıl kadar sürebileceğini söyledi ancak neredeyse iki yıl dolacak ve kendimi son derece iyi hissediyorum. Hâlâ aylık kontrollere gitmem gerekse de itfaiyeci olarak tam zamanlı görevime geri döndüm. Şimdi tamamen farklı bir zihniyetle uyanıyorum. Dışarıda durup havanın tadını çıkarmak ya da kızımla birlikte olmak için bile olsa her şey için teşekkür ediyorum."

 

Yazarlar