10.08.2021 - 04:13 | Son Güncellenme:
Muhabbet kuşları oldukça hassas hayvanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalandıkları zaman ise fark etmek biraz zor olabilmektedir. Ancak bir takım gözlemler ile muhabbet kuşlarının hasta olup olmadıklarını anlamak mümkün olmaktadır.
Muhabbet Kuşu Neden Titrer?
Muhabbet kuşları oldukça hassas ve duygusal hayvanlardır. Herhangi bir rahatsızlığa karşı vücutlarında bir takım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bazen muhabbet kuşlarında titreme gibi durumlar da meydana gelebilmektedir. Titremelerin bir üst belirtisi ise kuşların uyku nöbetleri geçirmesidir.
Muhabbet kuşların enfeksiyon durumlarında çoğunlukla titreme problemleri olabilir. Bu durumda titremenin yanında uyuklama problemleri de görülebilmektedir. Bu gibi belirtiler muhabbet kuşlarının enfeksiyon kaptığı ihtimalini akıllara getirmektedir.
Muhabbet kuşlarında titreme meydana geldiği zaman kuşlar kafes tabanına giderler. Burada kafes köşelerine kafalarını koyar ve titreme nöbeti geçirirler. Bununla birlikte iştahlarında da azalma meydana gelmektedir. Bazen ağızlarında salya benzeri bir sıvı gelebilir. Bazen de kusabilirler. Gözlerinde seğirme gibi belirtiler de olabilmektedir.
Muhabbet Kuşlarının Titreme Sebepleri Nelerdir?
Muhabbet kuşları üşüdükleri zaman kaslarını hızlı bir şekilde hareket ettirmektedirler. Titremenin üşüme kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için kuşun sıcak bir odaya alınması gerekmektedir.
Stres ya da endişe gibi durumlarda da kuşlarda titreme davranışları görülebilmektedir.
Kuşlar tüy temizliklerini yaparken de titreme davranışları sergilemektedirler. Özellikle kuşlar yıkandıktan sonra tüyleri kabartıp titreme hareketleri yapabilirler.
Psittakoz hastalığı da kuşlarda titremeye neden olan hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalık insanlara da bulaşabilmektedir. Bu nedenle kişilerin mutlaka kuşlarını bir veterinere götürmesi ve tedavilerini yaptırması gerekmektedir.