Müslüman aşına şarap girer mi?İlahiyatçı Y. Nuri Öztürk bombayı patlattı: ‘Şarapla yapılan yemek helaldir.’ O kadar iddialı ki, Hazreti Ömer’i de şahit gösterdi AYŞEGÜL SÖNMEZEn popüler ilahiyatçılardan Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, yemekle pişen alkolün helal olduğunu söylemesi Ramazan ayında ortalığı birden karıştırdı.
Öztürk’e göre, ‘alkol ve alkollü içkiler, keyif verici uyuşturucu olarak içildiklerinde haram, pişirilen yemeğe katıldıklarında ise helal’. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Öztürk’ün bu savındaki desteği ise, bizzat Hz. Ömer.
Öztürk, sıcak şarap içen Hz.Ömer’in, içmek istemeyen Ubade B. Samit’e attığı, ‘Ey ahmak, o kaynadı, şaraplığı kalmadı. Sen sirkeyi içmiyor musun? O da sudan’ fırçasını kanıt gösteriyor. Öztürk ayrıca, alkolün, pişen
et ve balığa ilave edilen şarabın dinen hiçbir sakıncası olmadığı görüşünde.
‘Helal baharat kullanın’Ancak Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Abdullah Özbey, Öztürk’e karşı çıkıyor. Özbey, efsanelerin bilimsel gerçek gibi sunulmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Alkolün her çeşidi haramdır. Zaten alkol pişirilerek içilmez. Hz. Ömer’in sıcak şarap içtiği de efsanedir. Yemeklerimize lezzet katmak için helal olan tabii baharatlar koymalıyız."
Gurme görüşüÜnlü gurme Tuğrul Şavkay da Y. Nuri Öztürk’e katılmayanlardan. İslam mutfağında, yemeklere şarap koymak gibi bir alışkanlığın olmadığını belirten Şavkay, şunları söyledi: "Hiç öyle bir mönü görmedim. Türkler, İslamiyet’le tanıştıktan sonra yemek adetlerini de dinin kurallarına göre değiştirdi. Bunun biri domuz eti yenilmemesi diğeri de şarap ve içkilerin yemeklerde kullanılmamasıydı."
YAŞAM