Stil Mustafa Oktay - Röportaj

Mustafa Oktay - Röportaj

13.09.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Modazon ekibi olarak yeni gerçekleştirmeye başladığımız Markaların Başarı Hikayeleri konseptli röportaj serimizin ilk konuğu Form Düğme kurucu ortağı Mustafa Oktay.

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Bize kendinizden bahseder misiniz?

Haberin Devamı

Mustafa Oktay ve Ahmet Oktay kardeşlerin ikisi de Marmara Üniversitesi’nde İngilizce İşletme bölümünden mezun olmuştur. Mustafa Bey daha sonra Kanada’da MBA yapmıştır. Ülkeye geri dönüşünde beyaz eşya sektöründe Grundig ve Ariston markalarında pazarlama müdür olarak çalışmıştır. Ahmet Bey ise daha çok denetim firmalarında profesyonel yöneticilik yapmıştır. Ailenin hep ticaretin içinde yer almasından dolayı profesyonel yöneticiliğe devam etmek yerine 2 kardeş, kendi işlerini kurmaya karar vermiştir.

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Form Düğme’nin moda sektöründe çalışmaları nasıl başladı?

Form Düğme, 1996 yılında Merter’de çok küçük bir ofiste sektöre giriş yapmıştır ve düğme sektöründe ithalat yapmaktadır satın aldığımız düğmeleri satıyor, İtalya ve Uzak Doğu’daki firmaların düğme ve çıtçıt ürünlerinde acente ve distribütörlüğünü yapıyorduk.
Form Düğme’nin servis kalitesinin çok yoğun olması, sektördeki talebi de beraberinde getirmiştir. Bunun sonucunda, başlangıçta bitmiş halde alınarak konfeksiyon firmalarına sunulan düğmeler için boyahaneler kurduk. Sonraki aşama ise ithalatını yapmış olduğumuz düğmelerin üretimine başlamak oldu. Merter’de çok küçük bir ofisten, 6.000 m2’lik dev bir fabrikaya dönüştük.

Haberin Devamı

Sektörde bulunanlar, doğal ürünlerden yapılan düğmelere ulaşmakta sıkıntı çekiyorlardı. Ayrıca, sektör kaliteli ürünlerden oluşan geniş bir ürün yelpazesine de hızlı bir biçimde ulaşma sıkıntısı duyuyordu. Bunları gördükten bu ihtiyaçlara çözüm bulmak ve çıtayı yükseltmek adına ciddi bir yatırım ile fabrikamızı kurduk.

- Markanızın gelişim süreci hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Form Düğme doğal düğmede Türkiye’de lider firmadır. Özellikle Korozo düğme (bir tür palmiye ağacı çekirdeği) de en büyük 3. alıcısı olmakla beraber, Avrupa’nın da en büyük üreticisi konumundadır. Gerçek boynuz düğmeyi Türkiye’ de ilk yapan firmadır. Ayrıca gerçek sedef düğme için uzak Doğu’da ortaklarımız bulunmaktadır. Form Düğme’yi rakiplerinden ayıran en önemli fark tüm müşterileri için onlara ait bir departmanı gibi çalışarak her sene 2 defa kendilerine özel tasarım ve koleksiyonlar oluşturmasıdır.

Haberin Devamı

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Markanızın hızla gelişen moda sektöründe kalıcı olması için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Sektörde yapılmayanı yaparak markalaşma yolunda çalışmalar yaptık, markamızı doğal ve çevreye duyarlı düğmeler üreten, müşterisine değer katan bir marka olarak konumlandırarak özellikle basın yoluyla müşterilerimize ulaşmaya çalıştık. Bu konuda da özellikle müşterilerimizden gelen olumlu tepki doğru yolda ilerlediğimizi göstermektedir.

- Form Düğme’nin çalışma politikası nedir?

Müşteri odaklı çalışma da yaklaşımımız; en yüksek adette düğme üretmek ve satmak değil, kaliteli ve katma değeri olan düğme üretmek ve dolayısıyla müşteri memnuniyetini artırmaktır. Biz müşterilerimizin bir parçası olarak çalışıyoruz ve ortak politikalar geliştiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki hepimiz aynı gemide seyahat ediyoruz.

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Neden düğme tasarımı?

Günümüzde çok basit yuvarlak 4 veya 2 delikli düğmelerin yerine tasarımı çok farklı, kopya edilmesi zor düğme geliştirilmesi gerekmektedir. Buda bizi farklı tasarımlar yapmaya, farklı hammadde kullanmaya itmektedir.

Haberin Devamı

- Form Düğme, hangi markalar için düğme hazırlıyor?

Mango, Hugo Boss, Ramsey, Zara, Marco Polo, Massimo Dutti, Ted Beaker, Burberry, Pierre Cardin, Cacharel çalıştığımız firmalardan yalnızca bir kaçı.

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Form Düğme markalar haricinde kişiye özel tasarım düğmeler hazırlıyor mu?

Şu ana kadar sadece reklam amacıyla ve sevdiğimiz müşterilerimize jest olarak bazı kişilere özel, isimlerinin yazdığı çalışmalar yaptık, ancak ticari olarak bunlar yapılmadı. Sebebi bu tür tasarımların maliyetli olması ve bir kişinin alacağı düğme adedine oranladığınızda düğme fiyatının çok yüksek çıkacağından şu ana kadar yapılmamıştır.

- Düğme tasarımlarınızda hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?

Form Düğme olarak üretmiş olduğu düğmelerde doğal malzemeler kullanıyoruz. Orta Amerika’da yer alan Ekvator’daki yağmur ormanlarından Korozo’yu (bir tür palmiye ağacının çekirdeği), Hindistan’dan etleri için kesilen hayvanlardan boynuz ve kemikleri, Uzak Doğu’daki okyanuslardan sedefi, farklı ülkelerden kokonat, tahta vs. malzemeleri alarak tamamen doğal düğme yapımında kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Son yıllarda “organik” ürünlerin revaçta olduğunu biliyoruz. Siz de düğme yapımında organik ürünleri tercih ediyorsunuz? Neden “organik” ürünler kullanılmalı?

Kıyafet üzerinde küçücük bir ayrıntı gibi duran düğmeler aslında insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Doğal ve organik maddelerden elde edilmiş düğmelerin yer aldığı giysilerin tercih edilmesi çok önemlidir. Form Düğme olarak, insan sağlığının önem veren çevre dostu bir firmayız. Bu yüzden korozo, boynuz, sedef ve kokonat’tan yüzde yüz doğal olarak düğme üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu ürünlerin doğaya geri dönüşümü en fazla 1-2 ay iken, plastiğin doğaya dönüşümü yüzlerce yılları bulabiliyor. Dünyada üzerinde polyester ve plastik düğme takılı çöpe atılan milyonlarca giysiyi düşündüğünüzde durumun önemini daha iyi anlayabilirsiniz.

Tekstil sektöründe tüm ham ve ara maddelerin işlenme aşamalarında zararlı kimyasalların kullanılmadığını içeren, dünya çapında 40 ülke tarafından kabul gören ve uygulanan Oeko Tex ® 100 standardına uygun üretim yapmaktayız. Form Düğme en çok talep gören ürünü olan korozoyu beyaz renkte üretmektedir. Üretim gerçekleştirildikten sonra Oeko Tex® 100 standardına uygun şekilde boyanmaktadır. Boynuz, sedef, kokonat gibi diğer doğal malzemeler ise tamamen orijinal renkleriyle ürünün nihai haline dönüştürülmektedir.

- Tasarımcılarınız “düğme tasarımı” konusunda çalışmaları hangi kriterlere göre belirleniyor?

Sonbahar - kış ve ilkbahar - yaz olarak 2 sezon koleksiyon yapmaktayız. O sezonun trend renkleri ve konseptine uygun koleksiyon hazırlanmakta ve bu aşamada müşterilerimizin de fikir ve önerileri alınmaktadır. Ancak işin büyük kısmı, kreatif ve ar-ge departmanı ile pazarlama ekibinin ortak çalışması ile hazırlanmaktadır.

Mustafa Oktay -  Röportaj

- Düğme bir kıyafet için neden önemlidir?

İki farklı parçayı birleştiren, ihtiyaca göre ayıran, hayatın her alanında karşılaştığımız birbirinden farklı, birbirinden güzel, hemen hemen her gün bulunan sayısını saymadığımız onlarca düğmeyi üzerimizde taşıyoruz.

Bir kıyafete baktığınızda gözünüze çarpan ilk unsurlarda birisi düğmedir ve kıyafetle uyumlu ve kişiliği olan bir düğme o giysiye değer kattığı gibi satışını da artırmaktadır. Dolayısıyla son yıllarda üreticiler her kıyafete ayrı düğme tasarlayarak ürünlerinin satış miktarını artırmaya çalışmaktadır. Ayrıca üzerinde marka yazılan düğmeler, o ürünün orijinalliğini de ispatlamaktadır.

- Form Düğme’nin gelecek planlarından bahsedebilir misiniz?

Form Düğme şu aşamada % 15 olan ihracat payını 2013 yılında %25 çıkarmayı amaçlıyor. 2012 yılında İtalya’dan sonra Rusya, Fransa ve İngiltere’de ve henüz Türkiye’de üretilemeyen bakalit düğme ile birlikte Amerika pazarlarına girebilmek hedefleri arasında yer alıyor. Form Düğme’nin en büyük hedefi ise on yıl içerisinde dünyanın en büyük düğme üreticilerinden biri olmaktır.

Yazarlar