İlişkiler Neden öpüşürken sağa doğru eğiliriz?

Neden öpüşürken sağa doğru eğiliriz?

21.12.2017 - 11:12 | Son Güncellenme:

Her hareketimizin, attığımız her adımın fark etmiyor olsak da aslında bir nedeni var. Dikkat ettiniz mi öpüşmek için her eğildiğimizde sadece tek bir yöne doğru eğiliyoruz. O da sağ taraf. Peki ama neden öpüşürken sağa doğru eğiliyoruz?

Neden öpüşürken sağa doğru eğiliriz

Herkesin bildiği gibi beyin sağ ve sol olmak üzere iki lobdan oluşur. Bu iki lobun da kendine has özellikleri vardır. Hangi lobu daha baskın kullandığınız da dil öğrenmenize ya da daha baskın kullandığınız elinizi seçer.

Gelişen teknoloji ile birlikte davranış testleri artık iletişim kurma biçimlerimizi, hiç fark etmeden yaptığımız en basit hareketimizi bile açıklayabiliyor. Bu hareketlerimizin içinde kafamızı hangi yöne doğru çevirmemiz bile var. Bu dönüş hareketlerimizin birçoğu da aslında bebeklik döneminde oraya çıkar. Örneğin bebeklerken genel olarak kafasını sağ tarafa döndürme eğilimindedir.

Peki neden öpüşürken sağa doğru eğiliriz?

Yapılan araştırmalara göre bu içgüdüsel sağa dönüş eğilimi öpüşürken de geçerli. Dikkat edin, birini dudağından öperken, iki kişinin de kafası sağa doğru eğilir. Peki bu durum içgüdüsel mi yoksa insanlar bu şekilde öpüşmeyi mi öğreniyor? Ya da sokakta, filmlerde ve dizilerde gördüğünüz çiftleri hayal edin. Bu çiftler öpüşürken toplumu mu yansıtıyor, yoksa toplumu mu etkiliyor?

Yapılan araştırmalara göre sokakta ya da ekranlarda gördüğümüz çiftlerin öpüşmenize dair hiçbir etkisi yok. Çiftlerin çoğu solak olsa dahi öpüşürken kafasını sağa eğiyor. Sola doğru eğilmeye çalıştıklarında ise ortaya garip bir elektrik çıkıyor.

Buradan da şu sonuç çıkabilir: Hiçbir sosyal görüşümüz, alışkanlıklarımız veya dünyayı algılayış biçimimiz içgüdülerimizi etkilemiyor.

Öpüşürken sağa doğru eğilme eğilimi beynimizin loblarının iş bölümüyle alakalı, tıpkı sağlak ya da solak olmak gibi. Bu yüzden yüksek ihtimalle duygularımız ve karar verme mekanizmamızın olduğu loba doğru eğiliyoruz.

Siz öpüşürken sola doğru eğiliyorsanız, küçük bir azınlıktasınız demektir. Ama merak etmeyin, öpüştüğünüz kişi gerçekten öpüşmekten memnunsa, bir yolunu bulacaktır.

Yazarlar