Genel Sağlık Nikotin bantları, Alzheimer Hastalığına çare olabilir mi?

Nikotin bantları, Alzheimer Hastalığına çare olabilir mi?

21.12.2013 - 23:09 | Son Güncellenme:

Yeni yapılan bir çalışma, nikotin bantlarının hafif bilişsel bozukluklarda umut vaad edebileceğini ortaya koydu. Nikotin bantlarının sigarayı bırakmada en iyi bilinen yöntemlerden birinin olduğunu biliyoruz...

Nikotin bantları, Alzheimer Hastalığına çare olabilir mi

Yeni yapılan bir çalışma, nikotin bantlarının hafif bilişsel bozukluklarda umut vaad edebileceğini ortaya koydu. Nikotin bantlarının sigarayı bırakmada en iyi bilinen yöntemlerden birinin olduğunu biliyoruz.Bu çalışmada sigara içmeyen ve hafif bilişsel bozukluğu olan 74 kişinin yarısına nikotin bandı, diğer yarısına plasebo verildi ve 6 ay sonraki bilişsel fonksiyonları karşılaştırıldı. Sonucunda nikotin bandı kullananlarda diğer gruba göre belirgin bir bilişsel fonksiyon artışı saptandı. Bu sonuç her ne kadar yüz güldürücü olsa da, kesin kanaati oluşturmada yetersiz olduğu ve daha geniş çalışmanın gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Aslında daha önce yapılan çalışmalarda sigaranın da Alzheimer hastalığında koruyucu olabileceği gündeme gelmişti. Bunun nedeninin de sigaranın içindeki nikotin maddesinden kaynaklı olduğu bilinmektedir. Ama sigaranın bu etkisinin kanser yapma potansiyeli yanında çok önemsiz olduğunu da unutmamak gerekir. Fakat nikotin bantları kullanım kolaylığı ve düşük yan etkileri nedeniyle önemli bir tedavi seçeneği olacağı şüphesizdir. Yeter ki bu çalışmayı kuvvetlendirecek daha çok çalışma yapılsın.
 


Frontotemporal Demans (Pick Hastalığı)



Yazarlar