Sağlık Normal Ateş Kaç Olmalı? Vücut Isısı Normalde Kaç Derece Olmalıdır?

Normal Ateş Kaç Olmalı? Vücut Isısı Normalde Kaç Derece Olmalıdır?

03.03.2021 - 16:07 | Son Güncellenme:

Vücut ısının normalin üzerinde olması durumunda, kişilerin ateşi olduğu söylenmektedir. Genel olarak bir kişinin makatından alınan ölçünün en fazla otuz altı buçuk ile otuz yedi buçuk arasında olması standart kabul edilmektedir. Sizler için normal ateş nedir, kaç derece olmalı hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı şekilde derledik.

Normal Ateş Kaç Olmalı Vücut Isısı Normalde Kaç Derece Olmalıdır

 Koltuk altı tarafından yapılan ölçümlerde otuz altı buçuk ve otuz yedi derece ateş normal olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

 Normal Ateş Kaç Olmalı?

 Normal ateş ölçümü kişiye yapılan ölçüm aletine göre değişiklik göstermektedir. Makat içerisinde yapılan ölçümlerde otuz altı dörtten, otuz yedi altıya kadar olan bütün dereceler normal ateş sayılmaktadır. Ancak koltuk altından yapılan ateş ölçümlerinde kişilerin en fazla otuz altı buçuk ile otuz yedi derece ateşi olmalıdır.

 Çocuklar ile yetişkinlerin ateş oranları farklıdır. Genel olarak çocuk vücut ısısı yetişkin bireylere göre daha yüksek olmaktadır. Ateş ritmi kişilerin gün içerisinde bulundukları aktivitelere göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda en yüksek ateş ortalama akşam beş ile yedi arasında görülmektedir. Bu durumda ortalama bir derece kadar normal ateşin üzerinden, farklı bir ateş izlenebilir. Bu durum tıpta ısı ritmi olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Çocuklarda en düşük ateş ise ortalama gece on iki ile sabah altı arasında olmaktadır. Vücut ısısı ağız içerisinde, makattan, koltuk altından veya alından ölçülebilir. Koltuk altından yapılan ateş ölçümleri, bir tık daha az düşük görülebilir. Vücut ısısının otuz yedi dereceden fazla olması durumunda ise kişilerin ateşi olduğu belirlenmektedir. Koltuk altının otuz yedi buçuktan fazla olması hafif ateş olarak sayılmaktadır. 

 Vücut Isısı Normalde Kaç Derece Olmalıdır?

 Bir bireyin ve çocuğun ortalama vücut ısısı otuz altı ile otuz yedi arasında olmalıdır. Otuz yedi üzerinde, genel olarak ateş tehlikeli sayılmalıdır. Ateşin evreleri ise şu şekildedir.

  • Kişinin vücudunun otuz yedi buçuk olması hafif ateştir.
  • Bireyin ateşinin otuz yedi, altı ve otuz yedi, dokuz olması durumu ise orta derece ateş sayılmaktadır.
  • Kişinin vücudunun otuz sekiz buçuk ile otuz dokuz buçuk derece ateşe sahip olması ise yüksek ateşe sahip olduğunu gösterir.
  • Kırk derece üzerinde olan ateş grupları ise çok yüksek ateş olarak tanımlanır.

Koltuk altında alınan değerler genel olarak vücut ısının bir derece düşüğüdür. Bu yüzden kişiler yüksek ateş durumunda diğer ölçeklerle bu durumu karşılaştırabilirler. El ile kontrol edilen ateş ölçümleri genel olarak doğru sonuç vermemektedir. Bundan dolayı kişilerin mutlaka bir derece tercih etmesi gerekmektedir.

Yazarlar