Gerilim Baş Ağrısı ve Migren Ayrımı Nasıl Yapılır?

Migren ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrısıdır. Gerilim baş ağrısı ise daha sürekli, şiddeti düşük, künt bir ağrıdır. Gerilim baş ağrısı ve migren büyük oranda birlikte görülen baş ağrılarıdır. Sadece migren veya sadece gerilim baş ağrısı olan hasta daha az oranda görülür.

Migren ve gerilim baş ağrısı en sık görülen baş ağrısı nedenleridir. Gerilim baş ağrısı oranı %40’ları bulabilir. Migren ikinci sıklıkla görülen baş ağrısıdır.

Gerilim baş ağrısı migrendeki gibi ataklar halinde gelmez. Daha sürekli bir ağrıdır ve tüm başta olur. Migren tüm başta olabilse de genellikle yarım baş ağrısı olarak gelişir. Migren tüm başta olursa, günlük yaşamı sürdüremeyecek düzeyde olan şiddeti nedeniyle gerilim baş ağrısından ayrılır.

Haberin Devamı

Gerilim baş ağrısı günlük yaşam kalitesini bozar ancak sürdürmeyi engellemez. Migren günlük yaşamı engelleyecek düzeyde bir ağrıdır. Migrendeki bulantı kusma, ışık, ses, koku hassasiyeti gerilim baş ağrısında olmaz.

Gerilim baş ağrısı ve migren ayrımı önemlidir. Öncelikle ilaç kullanan hastalarda migren ilaçlarının sadece migren atakları sırasında oluşan damarlardaki genişlemeye karşı yapılmış damar büzücü ilaçlar olduğu unutulmamalıdır. Gerilim baş ağrısında ise kas spazmı ön plandadır. İlaç kullanılacaksa spazm çözücü düşünülmelidir.

Gökmen Yaklaşımı’nda nedene (etiolojiye) yönelik çalışma yapıldığı için bu ayrım o kadar önemli olmamaktadır. Hastanın migreni tetikleyen bozucu alanı varsa mutlaka düzeltilir. Bu alandan çıkan uyarımlar aynı zamanda kas spazmı da yapıyor olabilir. Çoğunlukla migren ve gerilim baş ağrısı birlikte olduğu için nedenlerde ortak olmaktadır ve düzelmede birlikte sağlanmaktadır.

http://www.emelgokmen.com/migren

http://www.emelgokmen.com/bas-agrisi-tedavisi/gerilim-bas-agrisi-nedir