Sırt Ağrısı Çekenler İçin Öneriler

Omurga ağrıları, baş ağrılarından sonra en yaygın olan ağrıdır. Hayatlarının bir döneminde bel, sırt, boyun ağrısı çekenlerin oranı % 80’dir. Yaşamımızı çok olumsuz etkilese de omurga ağrılarının % 95’i ciddi bir nedene bağlı değildir.

Bel, sırt ve boyun ağrıları en belirgin olarak çalışma verimliliğini azaltır. İkinci olarak uyku kalitesini bozar. Hasta rahat uyuyamaz, yatakta dönemez, sabaha yorgun kalkar. Cinsel hayat ve aile hayatı üzerine de olumsuz etkileri vardır. Sırt ağrıları nedeniyle hastalar seyahat planlarını bile değiştirmektedir.

Haberin Devamı

Sırt Ağrıları Neden Olur?

Boyun ve sırt ağrılarında; sürekli bilgisayar ile çalışma, ters pozisyonlar (koltukta uyuma, belli pozisyonda iş yapma), cereyanda kalma, ters hareketler, ağır kaldırma gibi zorlayıcı durumlar neden olarak görülür. Bunlar tek başlarına neden olamazlar. Altta yatan başka nedenler mutlaka vardır. Zorlayıcı fiziksel durumlar problemi açığa çıkarır ya da artırır.

Sırt ağrılarında altta yatan temel nedenler; kişilik özellikleri, kas-iskelet sisteminin bio-elektriksel zayıflığı, vücut balansındaki bozukluktur. Gökmen Yaklaşımı bu nedenleri tanımlar.

Sırt Ağrılarında Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Bel, sırt ve boyun ağrısı yaşamımıza girer, günler içinde olumsuz etkisini azaltır. Yıllar içinde geliş sıklığı, şiddeti artar. Fıtıklara dönüşebilir. Bu ağrıları çekenlerin neredeyse yarısı doktora başvurmamaktadır. Doğru olan ise yıllar içinde ilerleyip fıtıklar oluşmasını beklemeden tedavi edilmesidir.

Omurga ağrılarında çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. İlaçlar, masaj, fizik tedavi en yaygın uygulananlardır. Bu tedaviler kısmi rahatlatsa da uzun vadeli etkili çözümler sunamazlar. Radikal çözüm nedenlerinden olabilir.

Sırt ağrısı çeken hastada Gökmen Yaklaşımı der ki:

  1. Bedendeki iç organlardan ya da omuranın tümör gibi nedenlerinden kaynaklı ağrılar muayene ve film ile elimine edilmelidir.
  2. Ağrının tamamen mekanik yani kas ve iskelet sisteminden kaynaklandığına karar verilmelidir.
  3. Omurga bölgesinde olumsuzluk yaratacak bedendeki uyaranlar temizlenmelidir. Çürük bir azı dişi kürek kemiği ile omurga arasında ciddi ağrı yapabilir gibi durumlar gözden geçirilmelidir.
  4. Bağ dokusu bio-elektrksel olarak güçlendirilmelidir.
  5. Beden balansı sağlanmalıdır.

Tüm bu aşamalar doğru uygulanırsa uzun süreli, ağrısız, sağlıklı bir yaşam olabilir.

Bel, boyun, sırt ağrısı için daha fazla bilgi

Sırt ağrısı çekenler için öneriler http://www.emelgokmen.com/sirt-agrisi-icin-oneriler/