Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

barismetin@npistanbul.com

Tüm Yazıları

Beyinde damarsal bir olay sonucu bir beyin bölgesinin ölmesi inme olarak adlandırılır ve genellikle nedeni damar tıkanıklığıdır. Ateroskleroz denilen damar sertliğine bağlı olarak beyin damarları tıkanabilir. Bu tıkanıklık beyni besleyen şah damarlarında olabileceği gibi beyin içi daha küçük damarları da etkileyebilir ve beyne özellikle kalpten emboli dediğimiz pıhtı atması durumu da sıkça görülür. 

Sigara ve alkole dikkat! 

Beyin içi kanamaları inme nedenleri arasındadır ve beyin kanamalarının en sık nedeni de kontrolsüz tansiyon yüksekliğidir. Hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara, alkol, kolesterol yüksekliği, obezite ve hareketsiz yaşam da önemli inme nedenleridir. Bu nedenler arasında özellikle sigara kullanımı inmenin en önemli önlenebilir nedeni olarak göze çarpıyor. 

Haberin Devamı

Bu belirtiler göz ardı edilmemeli 

İnme özellikle ileri yaştaki bireyleri etkilese de her yaşta görülebilir. İnmenin en sık görülen belirtileri ise ani felç, bedenin bir tarafında güçsüzlük, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, şiddetli bulantı kusma, baş ağrısıdır. Bu belirtiler kalıcı olabileceği gibi kısa süre içinde düzelebilir. Belirtilerin kısa sürede düzeldiği durumlar ise geçici iskemik atak olarak adlandırılır. 

Acil müdahale önem taşıyor 

İnme geçiren bir hastanın hiç vakit kaybetmeden acilen tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna başvurması gereklidir. Özellikle inmenin başlangıcından itibaren en geç bir saat içinde hasta acil servise götürülmelidir. İnmenin ilk 4 saatinde hastanın özel şartları uygunsa güçlü kan sulandırıcılar verilerek belirtiler geri döndürülebilir. Bu tedavi yöntemi hastaların birçoğunun neredeyse hiçbir sorun kalmadan hayatına devam etmesini sağlar. 

İnme ve tedavisiyle ilgili merak edilenler

Tetkik sonuçları tedaviyi belirliyor 

Acil serviste ilk müdahale sonrası inme geçiren hastaya mutlaka beyin tomografi veya manyetik rezonans (MR) tetkiki yapılır. Bu tetkik inmenin büyüklüğü, kanama nedeniyle mi tıkanıklık nedeniyle mi gerçekleştiği hakkında bilgi verir. İlk müdahale sonrası çeşitli kan tetkikleri yapılmasının nedeni ise bu tetkiklerin sonucuna göre tedavi yöntemine ve sürecine karar verilmesidir. 

Haberin Devamı

Nörorehabilitasyon tedavisi önem taşıyor 

İnme geçiren birçok hasta yapılan tüm müdahalelere karşın çeşitli sorunlarla yaşamak zorunda kalabilir. En sık görülen sorunlar; felç, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, yutmadır. İnme sonrası sorun yaşayan hastaların uzman nörorehabilitasyon merkezlerinde çok disiplinli bir ekip tarafından rehabilitasyonlarının yapılması gereklidir. 

Beyin fonksiyonları geri kazanılabilir 

Fizyoterapi, dil-konuşma terapisi, ergoterapi gibi rehabilitasyon yöntemleriyle hastaların günlük yaşamlarına en kısa sürede dönmeleri hedeflenir. Nöromodülasyon adı verilen beyin uyarı teknikleri de hastaların beyin fonksiyonlarını geri kazanmaları için kullanılabilir. Özellikle beynin manyetik dalgalarla uyarılmasını sağlayan transkranyal manyetik uyarı adı verilen nöromodülasyon tekniği sıkça başvurulan bir tedavi yöntemidir. İnme tehlikeli bir hastalık olmasına karşın erken tanı, müdahale ve rehabilitasyon ile zararları en aza indirilebilir.

Haberin Devamı