Genel Sağlık Ödem atmanın yolları nelerdir?

Ödem atmanın yolları nelerdir?

17.01.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

Bazı günler yüzünüzün, parmaklarınızın, ayağınızın ve göz kapaklarınızın şiştiğini hissediyor musunuz? Yüzük ya da saat takamıyor, ayakkabılarınızı giymekte zorluk yaşıyorsanız sebebi vücudunuzda oluşan ödem olabilir. Ödem, vücutta oluşan anormal sıvı birikmesi olarak tanımlanabilir ve bazen ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ödem oluşan vücutta; ayakkabı giymekte zorlanılır, yüzük takılamaz ve göz kapakları şişer. Deri dokusunda şişlik ve bastırıldığında çukurlaşma olarak kendini belli eder.

Ödem atmanın yolları nelerdir

Vücutta ödem oluşumunun sebepleri

Haberin Devamı

Ödem çoğu zaman önemli bir rahatsızlık olarak görülmemektedir. Bazı ilaçların yan etkisi, kadınlarda adet döneminin yaklaşması, hamilelik dönemi ve uzun yolculuklarda bulunmak ödem oluşmasına sebebiyet verebilir. Önemli olan ödemin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Vücutta tutulan su kalp, böbrek ve damar sisteminin daha fazla çalışmasını sağlar.

Vücutta ödem oluşumuna sebep olan hastalıklar

Böbrek rahatsızlıkları
Hormonal bozulmalar
Kalp rahatsızlıkları
Damar hastalıkları
Karaciğer rahatsızlıkları

Ödemden kurtulmak zor değil

Ödemin sebebinin araştırılması oldukça önemlidir. Kimi zaman fazla tuz tüketimi kimi zaman ise az uyumak ödem oluşmasına sebebiyet verebilir. Eğer ödem oluşumunu hafif boyuttaysa aşağıdaki yöntemler denenebilir.

Haberin Devamı

Hareketsizlik sebebiyle ödem oluşumu gözleniyorsa, hareket etmek ödemin atılmasına yardımcı olacaktır. Yolculuklarda, evde ya da iş yerinde uzun süre oturmak ödem oluşumuna sebebiyet verebilir. Ödemli bölgeyi hareket ettirmeye başladığınızda biriken sıvılar toplandıkları yerden dağılmaya başlarlar.
Ayakta fazla durmak ödem oluşumuna sebep olan başka bir etkendir. Ödem oluşan bölge ayaklarınız ise onları kalp seviyesinin üstünde tutarak ödemin dağılmasını deneyebilirsiniz. Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız ya da işiniz ayakta uzun süre kalmanızı gerektiriyorsa; kompresli ya da destekli çoraplar seçerek el, ayak ve bilek bölgesinde oluşacak ödemleri engelleyebilirsiniz.
Ödem oluşan nokta el ya da kollardaysa ellerinizi kalp hizasının üstüne kaldırıp egzersiz yapmak fayda sağlayabilir.
İşiniz gereği sürekli masa başında oturarak çalışıyorsanız ödem söktürücü bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.

Yazarlar