Op.Dr. Evrim Uçkunkaya

Op.Dr. Evrim Uçkunkaya

evrim@druckunkaya.com

Tüm Yazıları

Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir. Uluslararası Kanser Savaş Örgütü tarafından 2000'de icat edilen 4 Şubat Dünya Kanser Günü, kansere olan farkındalığı yükseltmek ve kanserin tanı, erken tedavi ve engellenmesine teşvik için her yıl düzenlenmektedir. Kadınlarda erkelere göre daha sık görülen meme kanserinde erken teşhisin önemine değinmek ve bu konuda kadınları bilinçlendirmek adına üçüncü meme ucu olan hastalığından bu hafta bahsedeceğim.

Haberin Devamı

Üçüncü meme ucu nedir?

İnsanda birçok ekstra meme ucunun süt hattının dışında oluştuğu bilindiği için bugün onları embriyonun gelişiminde şans eseri ortaya çıkan bir özellik olarak görüyoruz. Doğumsal bir kalıntı olan fazla meme veya meme başı, henüz anne karnındayken oluşur. Seyrek olarak bir bebeğin fazladan bir yada daha çok meme/meme başının olduğu görülebilir. Kasıktan koltuk altına kadar uzanan süt yolu denilen bir çizgi boyunca çok sayıda meme hücremiz vardır. Eğer bu hücreler beklenen gerilemeyi göstermezlerse, Aksesuar Meme denilen üçüncü meme oluşur. Fazla meme başları genellikle göğüs bölgesinin çevresinde yer alsalar da, ara sıra da boyunda, sırtta, kalçada ve vulvada bulundukları da gözlenmiştir. Ortaya çıkan meme ucu, gerekli müdahale gerçekleşmediği taktirde ise kansere dönüşebilir.

Vücudunuzda nasıl ve nerelerde görülmektedir?

Aksesuar meme ve meme başı dokuları genellikle ergenlik dönemi ya da gebeliğe kadar belirti vermez ve sessiz seyrederler. Bu dönemlerde hormonların etkisi ile büyüyüp ağrıya sebep olabilirler. Hastalar genellikle koltuk altı sarkması ya da koltuk altında ele gelen kitle şikâyetiyle başvururlar. Aksesuar meme başı en sık olarak, normal meme yerleşiminin hemen altındaki bölgelerde görülür. Aksesuar meme ise en çok koltuk altında görülür. Kadın hastalarda aksesuar memenin fark edilmesi, genellikle hamilelik ve emzirme döneminde gerçekleşir. Vücudunda fazla memesi ya da meme başı olan kişiler bunu genellikle çok küçük oluşu ve tam meme formunda olmaması nedeniyle ben veya leke olarak algılarlar. Bunun bir aksesuar meme ya da meme başı olduğunun çoğunlukla farkında bile değillerdir.

Haberin Devamı

Üçüncü memenin kanser riski

Normal bir meme dokusu kanser gelişimi açısından ne kadar risk altında ise aksesuar meme dokusu da o oranda risk altındadır. Ayrıca, aksesuar meme dokusunun, normal meme dokusunda görülen fibrokistik hastalık, fibroadenom ve meme kanserine dönüşme riskleri vardır. Bu hastalıklar yönünden aksesuar meme dokusu muayene ve ultrasonografi ile takip edilmelidir. Aksesuar meme başına renalagenezi (böbreğin doğumsal yokluğu) ve aksesuar böbrek gibi böbrek anomalileri, doğumsal kalp hastalıkları, epilepsi (sara hastalığı) ve kulak anomalileri eşlik edebilir. Aksesuar meme ve meme başı çoğu zaman şikâyete sebebiyet vermeden bazen de ağrı, kol hareketlerinde kısıtlılık, süt gelmesi ve kozmetik kaygılarından dolayı müdahale gerektirir. Hastalar aksesuar memeyi genellikle koltuk altında daha az olarak kasık bölgesinde hissettikleri yağ bezesine benzer yumuşak ve hareketli bir şişlik olarak tanımlar ve bu nedenle plastic cerrahlara başvurur. Aksesuar meme dokusuyla başvuran kişilerde şikâyetlerin iyi değerlendirilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Aksesuar memenin tedavisi

Özellikle yaşam kalitesini etkileyen ağrı, gerginlik ve süt gelme şikâyeti olan hastalarda, vaka kendi özelinde değerlendirildiğinde ameliyat ile tedavi doğru bir yöntem olabilir. Koltuk altında oluşan aksesuar memeden süt gelmesi, cerrahi müdahale için esastır ki bu durum hem diagnozu kesinleştirir, hem de bu dokunun ileride kansere dönüşme riskini artırır. Aksesuar meme dokusu cerrahi müdahale ile alındıktan sonra temizlenen bölge cerrahi dikişler ile kapatılır. Yara dokusunun iyileşme süreci yaklaşık olarak iki haftadır. Bu süreçte spor ve özellikle o bölgeyi zorlayan hareketlerden kaçınmak gerekir.

 

“Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

 

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Sosyal medya hesapları

Facebook: drevrimuckunkaya

Instagram: @druckunkaya

YouTube: druckunkaya