Bilinçli Bir Hasta Olun! -2-

Haberin Devamı

İnternetten ameliyatlar hakkında bilgi edinin tabii ama bu konuda doktorunuzla yarışmaya kalkmayın.

Unutmayın, tıp eğitimi 6 sene sürmektedir, ardından kazanması oldukça zor bir sınav olan TUS (tıpda uzmanlık sınavı) nı kazanan hekimler 4-6 sene süren ihtisas eğitimi sonunda girdikleri uzmanlık sınavını vererek uzman doktor olmaktalar. Yani, internetten okuduğunuz bilgiler, doktorunuzla
ameliyat tekniklerini tartışmanıza yetmez. Bazen, hastalar belli bir ameliyat tekniğinde ısrar eder. Örneğin ancak açık burun ameliyatı ile yapılabilecek bir burun ameliyatını mutlaka kapalı teknikle yapılmasını ısrar etmek doğru değildir. Doktorunuz size neden diğer tekniği tercih ettiğini anlattığı halde siz ısrar ettiğiniz yöntemi istiyorsanız iyi bir sonuç almak zorlaşır.Vidayı tornavida ile sıkmak varken elinizle sıkmaya çalışmak mantıklı değildir.

Hastaların ilk olarak sordukları şey ameliyatın ücretidir. Genelde kimse revizyon gerekirse çıkabilecek masrafları sormayı akıl etmez. Ameliyatınızın sonunda estetik açıdan bir pürüz olursa ve revizyon ameliyatı gerekirse, bu revizyon ameliyatı için ne kadar masrafınız olacağını baştan sorunuz. Estetik ameliyatlarda 100% sorun çıkmayacağı garanti edilemez. Ameliyatın sonucunda, kişinin bünyesel yapısı, yara iyileşmesi potansiyeli, sigara içip içmemesi gibi bizim kontrolümüz dışında olan faktörler de rol oynar. Bu yüzden her estetik ameliyatta, azda olsa revizyon ameliyatı ihtimali vardır. Bu ihtimal en fazla burun estetiğindedir. Tüm dünyada, ortalama 100 burun estetiğinden 5-10 unda revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulmaktadır; yani burun estetiği oluyorsanız % 5-10 ihtimalle revizyon ameliyatı da olacaksınız demektir. Bu yüzden bu ihtimali gözönüne alarak revizyon ameliyatı olmanız gerekirse, ne kadar masrafınız olacak, cerrahi ücreti alınacak mı, sorunuz..

Plastik cerrahların sihirli bir değnekleri yoktur. Plastik cerrahinin de sınırları vardır. Bazı hastalar, gerçeküstü isteklerle bir çok doktora gider (örneğin bir hasta bana polat alemdar a benzemek için başvurmuştu!), İstediğiniz şey ameliyatla elde edilemez şeklinde ameliyat istekleri onlarca doktor tarafından reddedilir; fakat doktor doktor gezmeye devam ederler. Açık söylemek gerekirse günün birinde istedikleri ameliyatı yapabileceğini söyleyen süper yetenekli (!) - insanüstü (!) bir cerraha da denk gelirler. Tabii ki tek doktora danışmayın, bir kaç doktordan fikir alın; ama danıştığınız 2-3 doktor da isteğinizin gerçekleştirilemeyecek bir şey olduğunu söylüyorsa tavsiyem buna kulak verin..

Sabırlı olun. Bir çok ameliyatın sonucunu görmek için belli bir süre geçmesi gereklidir. En basit örneği olarak burun estetiğini verebiliriz. Burun estetiğinde şişliklerin inmesi, morlukların (varsa) geçmesi için en azından bir ay geçmesi gerekir. Burun estetiği sonunda pürüzler varsa revizyon ameliyatı için 1 sene geçmesi önerilir. Tüm bunlar sabır gerektirir. Bazı ameliyatların sonucunu
görmeniz için aylar geçmesi gerekebilir. Bu süreyi beklemeden "neden hala sonuç alamıyoruz?" diye doktorunuzun kapısına dayanmayınız. Bu duruma çok güzel bir örnek yanak yağının (bichat yağ yastıkçığı) alınması ameliyatıdır. Bu ameliyatı yaptığım her hastaya sonucu ancak 3 ila 6 ayda görebileceklerini söylüyorum; çünkü bu ameliyatta alınan yanak yağının yerini ödem alıyor ve ödemin geçmesi, yanakların sönmesi 3 ila 6 ay alıyor. Ama hastaların bir çoğu önceden uyarmama karşın 1-2 ay sonra gelip halen yanaklarının düzleşmediğinden yakınıyor. Lütfen iyileşme dönemi ile ilgili doktorunuzun söylediklerine kulak verin ve sabırlı olunuz..

Bir çok hasta ameliyatlarını bazı özel günlerden önce istiyor ve mutlaka şu tarihe kadar sonuç almalıyız diye de ekliyor. Bu yüzden nişan, nikah öncesi estetik olmayı düşünüyorsanız, ameliyatınızı kaç hafta önce olmanız gerektiğini doktorunuza danışınız. Maalesef hastalar ameliyat işini en son dakikaya bırakırlar. Nikah tarihinden 1-2 ay önce burun estetiği olmak, mayıs ayında liposuction, karın ameliyatı olmak yanlıştır. Örneğin liposuction için en uygun zamanlar aslında kış aylarıdır. Örneğin şubat ayında liposuction ameliyatı olan bir hasta bir ay kadar korse giyecektir. Şişliklerin inmesi, yağ alınan yerlerde kontraktür oluşup cildin gerginleşmesi de 3 ay kadar alsa, yaza kadar ancak son halini alır. Bu yüzden mayıs, haziran gibi yağ aldırmak biraz geç kalmak demektir. Diyelim ki 6 yaşında çocuğunuz var ve kulakları kepçe. Okula gitmeden bu durumu düzeltmek istiyorsunuz. Hemen okul öncesinde ameliyat ettirmek yine yanlıştır; çünkü kepçe kulak ameliyatından sonra 4 hafta kadar saç bantı takılmalıdır. Bu yüzden okullar eylülde açılıyorsa çocuğu en azından temmuz gibi ameliyat ettirmeniz gerekir.

Olması gerekenden daha ucuz olan uygulama ve ameliyatlarda kendinize sorun: NEDEN UCUZ? Buna en basit örnek botox ve dolgu maddesi uygulamalarıdır. Bu ürünlerin belli bir maliyetleri vardır. Olması gerekenden ucuza yapılıyorsa ya kullanılan ürün, orjinal ürün değildir, ya da enjeksiyon yapılırken gerektiğinden daha az enjekte ediliyordur. Herhangi bir estetik uygulama (botox, dolgu) ya da estetik ameliyat olmayı planlıyorsanız, bunun bir maliyeti olduğunu unutmayınız; ücret olağandışı ucuz ise mutlaka bir sebebi vardır.

Sorularınız için

oytunmd@gmail.com

http://www.kozmetikcerrahi.com


http://www.estetikdudaklar.com