Sağlık Oral Pamukçuk Nedir, Neden Olur? Dilde Pamukçuk Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oral Pamukçuk Nedir, Neden Olur? Dilde Pamukçuk Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.03.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Ağız bölgesinde oluşan bazı pamukçuklar bulunuyor. Bu pamukçuklar kişileri oldukça rahatsız edebiliyor. Pamukçukların neden oluştuğu ve nasıl tedavi edileceği merak edilen bir konudur. Oral pamukçuk nedir, neden olur? Dilde pamukçuk nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Oral Pamukçuk Nedir, Neden Olur Dilde Pamukçuk Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Pamukçuk, genellikle ağız ve dil üzerinde meydana gelen bir maya enfeksiyonu olarak bilinir.

Haberin Devamı

 Oral Pamukçuk Nedir? Neden Olur?

 Oral pamukçuk herkeste görülebilecek bir sağlık sorunudur. Ağız ve dil gibi bölgelerde meydana gelmesiyle bilinir. Candida albicans mantarı nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum kişileri oldukça etkileyebilir. Ağızda bulunan bu mantarlar normal şartlarda kişilere zarar vermez. Fakat mantarlar kontrolsüz bir biçimde büyüme göstererek enfeksiyonları meydana getirir. Oral pamukçuklar bebeklerde ve küçük çocuklarda çok fazla görülebiliyor. Yanakların iç kısmında ve dilin üst bölgesinde beyaz lezyon şeklinde görülür.

 Tedavi edilmediği sürece kendi kendine geçmesi uzun sürebilir. Tedavi edilerek bu lezyonlar ortadan kaldırılır. Genellikle hafif bir şekilde ilerler. Bağışıklık sistemi zayıf olan ve dirençli olmayan kişilerde bu durum çok fazla yaşanabilir. Oral pamukçuğun insanlarda gösterdiği bazı belirtiler bulunuyor. Bu belirtiler şu şekildedir;

Haberin Devamı

Ağız içerisinde beyaz lezyonlar

Hafif kanamalar

Ağrılar

Yutmada güçlük yaşanması

Ağızın kokması

Huysuzluk

Sinirlilik

Beslenme zorluğu

Dilde Pamukçuk Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Pamukçuğun önlenmesi için öncelikle kişilerin ağız bakımına çok dikkat etmesi gerekiyor. Dış yollarla gelen bakteri ve virüsler ağız içinde toplanarak enfeksiyonları oluşturabiliyor. Oluşan bu enfeksiyonlar neticesinde dil bölgesinde pamukçuk oluşabiliyor. Ağız bakımıyla birlikte dillerin bakımı da oldukça önemlidir. Bakım yapılmadığı zaman dil üzerinde toplanan bakteriler pamukçuğun oluşmasına neden oluyor. Bu durum kişileri oldukça rahatsız ederek, farklı belirtiler göstermeye başlıyor.

 Oral pamukçuk bulaşıcı bir hastalık türüdür. Vücut içerisinde derin yerlere kadar bulaşabilir. Bu nedenden dolayı ciddi bir hasar oluşturmadan tedavi edilmesi gerekir. Kişilerde beslenme zorluğu oluşturarak, stres oluşmasına neden olur. Yaşanan bu durumlarda mutlaka diş hekimlerine başvurarak tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Doktorlar genellikle ilaç tedavisi uygulayarak, oluşan pamukçuğun kısa süre içinde ağız içerisinde iyileştirilmesi sağlanır.

Yazarlar