Yaşam Pabuç modası Beyaz Saray’da

Pabuç modası Beyaz Saray’da

19.12.2008 - 01:27 | Son Güncellenme:

ABD’li göstericiler, ocakta görevini devredecek olan Başkan George Bush’a Beyaz Saray önünde ‘ayakkabı’yla veda etti

Pabuç modası Beyaz Saray’da

Irak’a düzenlediği veda ziyareti sırasında ABD Başkanı George W.Bush’a ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar el Zeydi için tüm dünyadaki destek gösterilerinden biri de önceki gün Beyaz Saray önünde düzenlendi.
Başkent Washington’daki Beyaz Saray’ın önünde düzenlenen gösteri sırasında eylemciler, cezaevi kıyafetleri ve Bush maskesi giymiş bir arkadaşlarının kafasına sırayla ayakkabılarını fırlattı. Bazı göstericiler, Bush kılığındaki arkadaşlarını yere yatırıp ellerindeki ayakkabılarla dövdüler.
Beyaz Saray’daki gösterinin yanı sıra ABD’nin California eyaletinde de savaş karşıtı göstericiler, “Veda Öpücüğü Ayakkabısı” adını verdikleri dev bir ayakkabıyı ABD donanmasına asker kayıt merkezi girişine astılar.

Ayakkabılar imha edilmiş

Öte yandan, El Zeydi’nin davasına bakan yargıç Diya El Kenani, Iraklı gazetecinin Bush’a fırlattığı ayakkabıların, içerisinde patlayıcı olup olmadığının kontrol edilmesinin ardından Iraklı ve ABD’li güvenlik güçleri tarafından olay yerinde imha edildiğini söyledi. Yargıç aynı zamanda El Zeydi’nin avukatı aracılığıyla yaptığı kefalet karşılığı serbest bırakılması talebinin de, “gazetecinin kendi can güvenliği için” reddedildiğini duyurdu. El Zeydi’nin kolunun ve kaburgalarının kırıldığı iddialarını da yalanlayan El Kenani, “Yüzünde bulunan yumruk ve darbe izlerinin dışında sağlığı gayet iyi” dedi.

Haberin Devamı

‘Özür diledi’ iddiası
Bu arada Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin bürosundan dün yapılan açıklamada El Zeydi’nin Irak Başbakanı’na bir mektup yazarak, “kendisini tüm dünyanın gözü önünde mahcup ettiği için özür dilediği” öne sürüldü. Açıklamada, Maliki’ye yazdığı mektupta El Zeydi’nin, davranışının “çirkin olduğunu” kabul ettiği öne sürüldü. El Maliki’nin basın danışmanının verdiği bilgiye göre mektubunda El Zeydi, “2005 yılının yazında sizinle röportaj yaptığımı ve sizin bana, ‘İçeri gel, burası senin de evin’ dediğinizi hatırlıyorum. Bu yüzden beni affetmeniz için babacan hislerinize başvuruyorum” ifadesini kullandı.

ABD valiliklerine ‘toz’lu mektup
Son günlerde Avrupa’daki 16 ABD büyükelçiliği ile 40 valiye içinde şüpheli beyaz toz bulunan zarflar gönderildiği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood, yazılı bir açıklamada bulunarak, 16 büyükelçiliğe içinde beyaz toz bulunan zarflar gönderildiğini, yapılan incelemelerde bu tozların zararlı madde içermediğinin belirlendiğini kaydetti. Wood, beyaz toz gönderilen temsilcilikleri Berlin, Bern, Brüksel, Bükreş, Kopenhag, Dublin, Lüksemburg, Madrid, Oslo, Paris, Reykjavik, Riga, Rome, Stockholm, Tallin ve Lahey’deki büyükelçilikler olarak sıraladı. Wood, 8 Aralık’tan beri 40 valilik bürosuna benzer mektuplar gönderildiğini, bu zarfların içindeki tozların da zararlı olmadığının saptandığını kaydetti. FBI bütün zarfların Teksas’tan postaya verildiğini açıkladı.

Yazarlar