Sağlık Pamukçuk Nedir, Neden Olur? Pamukçuk Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pamukçuk Nedir, Neden Olur? Pamukçuk Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

01.04.2021 - 17:32 | Son Güncellenme:

Ağız bölgesinde oluşan bazı hastalıklar bulunur. Pamukçuk herkes tarafından duyulan bir ağız hastalığıdır. Bu hastalığın nasıl bir belirti gösterdiği ve nasıl anlaşılacağı birçok kişinin merak ettiği bir konu oluyor. Pamukçuk nedir, neden olur? Pamukçuk belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Pamukçuk Nedir, Neden Olur Pamukçuk Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır


Pamukçuk, ağız içerisinde görülen bir mantar enfeksiyonudur.

Pamukçuk Nedir? Neden Olur?

Pamukçuk özellikle bebeklerde ve çocuklarda çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Fakat bazı durumlarda yetişkin bireylerde de etkisini gösterebilir. Pamukçuk hastalığı yanakların iç kısmında veya dilin üstünde beyaz renkli tabaka şeklinde görülebilir. Hafif veya şiddetli bir şekilde geçirilebilir. Çok ciddi yan etkiler gösteren bir hastalık değildir. Belirti göstermemesinden dolayı çocuklarda veya bebeklerde fark edilmesi biraz zor olabiliyor. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan insanlarda bu durumlar daha şiddetli bir şekilde görülebiliyor. Bebeklerde özellikle pamukçuk fark edilmesiyle birlikte doktorlara gidilmesi gerekir.

Bebekler çok fazla tepki gösteremediğinden dolayı en ufak bir belirti de muayene olması gerekir. Anneler bu durumlarda emziren oldukları için, bebeklerden dolayı göğüs bölgesinde pamukçuk olabilir. Bu durumda da enfeksiyon riski oluşur ve annenin de tedavi edilmesi gerekebilir. Ağızda oluşan bu pamukçuğa C. Albicans mantarı neden oluyor. Bu mantar türü belirli nedenlerden dolayı ürüyerek pamukçuk hastalığını oluşturuyor. Bu durumun oluşmasına en çok etki gösteren durum, antibiyotiklerdir. Antibiyotik ilaçlar vücuttaki bakterileri öldürür. Bakterilerin ölmesiyle birlikte mantar enfeksiyonlarının çıkması daha kolay olur.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pamukçuk hastalığı her hastalık gibi belirtiler gösterebilir. Fakat bazı bireylerde hiç belirti göstermeden de oluşabiliyor. Gösterdiği belirtiler genellikle şu şekildedir;

Haberin Devamı

Ağızda oluşan kötü tatlar

Yutma sorunu

Beyaz tabakaların olması

Beyaz tabakalarda oluşan ağrı

Dil ve yanakların iç kısmında oluşan beyaz tabakalar

Ağız içerisinde pamukçuk fark edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi şekilleri kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Mantarın oluşmasına neden olan enfeksiyonun ortadan kaldırılması için bazı tedai yöntemleri uygulanıyor. Doktorlar bu durumlarda kişilerin ağız bakımını yapmasını öneriyor. Doktorlar tarafından uygun görülen bazı ilaçlarla iyileştirme süreci gerçekleştiriliyor.

 

Yazarlar