Sağlıklı Beslenme Patatesin faydalarını görmezden gelmeyin

Patatesin faydalarını görmezden gelmeyin

13.03.2018 - 11:42 | Son Güncellenme:

Patates, yumru denilen otsu bir bitkidir. Bolca B ve C vitamini bulunduran patates hemen hemen bütün yemeklerinizin gözdesi olduğu gibi birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Pişirme ve tüketme kolaylığı ile bilinen patates pek çok şeye iyi geliyor.

Patatesin faydalarını görmezden gelmeyin

Kemik sağlığı

Haberin Devamı

Başta da denildiği gibi B ve C vitamini bakımında zengin olan patates, içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemiklerinizin güçlenmesini sağlar. Bu yüzden küçük yaşlardan itibaren çocuklarınıza patates yedirmeyi ihmal etmeyin. Ancak patatesin kızartmasından uzak durmanızda fayda var. İçerisine fazlaca yağ çeken patates besin değerini kızartıldığında kaybetmektedir.

Sindirim sağlığı

Sindirim sorunları yaşıyorsanız patatesi tercih etmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bağırsak düzensizliğine faydalı olması ve metabolizmayı hızlandırmasıyla bu çeşit hastalıklardan korunmanızı sağlar.

Kanser

Kan yapımında, yeni hücre oluşumunda, DNA ve RNA yapısını onarmada oldukça etkili olan folat (vitamin B-9), patatesin içinde fazlaca olması sebebiyle patates, kanser hastalığına şifa olmaktadır. Özellikle hamileler ve çocuklar için ihtiyaç duyulan folat patatesle karşılanabilir. Ayrıca folat anne sütünü arttırdığı için patates bu dönemlerde tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Cilt sağlığı

Patates cilt sağlığına faydalarıyla da bilinir. Cildinizdeki lekeler, göz altı morlukları, kırışıklıklar için birebir olan patates, kuru ciltler için yapılan maskelerde de yer almaktadır. Örneğin; rendenizin ince kısmıyla rendeledğiniz patatesi yüzünüze dairesel hareketlerle 7-8 dakika boyunca uygulayın. Bu işlem bittikten sonra ılık su ile durulayın. Düzenli olarak yaparsanız yüzünüzün daha yumuşak hale geldiğini ve lekelerinizin azaldığını fark edeceksiniz.

Kalp sağlığı

Lif, potasyum ve vitamin bakımından zengin olan patatesin kolestrol değerinin düşük olması sebebiyle kalp rahatsızlığı yaşayan insanlar tarafından rahatça tüketilebilecek besinlerdendir. Ayrıca patatesin içinde bulunan vitamin B6 doğal bir diüretiktir. Yani hipertansiyon tedavisine yardımcı olur.

Yanık ve şişlik

Patates vücutta oluşan şişlik ve yanıklar için pratik bir çözümdür. Birinci derece yanıklara uygulanan çiğ patates, acı hissini hafifletecektir.

Stres

B6 vitaminin stresi azaltıcı özelliği olduğu için patates kullanımı bu yönde de oldukça faydalıdır.

Yazarlar