Sağlık Patoloji Bölümü Nedir? Patalog Ve Patoloji Teknikeri Ne İş Yapar?

Patoloji Bölümü Nedir? Patalog Ve Patoloji Teknikeri Ne İş Yapar?

26.03.2021 - 10:06 | Son Güncellenme:

Meslek seçimi yaparken hem eğitimini alacağınız bölüm hakkında hem de yapacağınız meslek hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Yapmak istediğiniz meslek için en doğru bölümü seçmeniz son derece önemlidir. Son zamanların en fazla tercih edilen bölümlerinden birisi de patoloji olarak bilinmektedir. Patoloji bölümü nedir? Patalog ve patoloji teknikeri ne iş yapar? Patoloji bölümü hakkında detaylı bilgileri derledik.

Patoloji Bölümü Nedir Patalog Ve Patoloji Teknikeri Ne İş Yapar

 Patoloji bölümü iki yıllık ve dört yıllık olmak üzere iki farklı eğitim imkanı sunmaktadır. Önlisans programına kayıt yaptırarak iki yıl patoloji eğitimi alan kişiler patoloji teknikeri olarak görev yaparlar. Patolog olmak için tıp fakültesini bitirme şartı bulunmaktadır. Lisans programına kayıt yaptırarak dört yıllık tıp eğitimi alan kişiler ise uzmanlık alanı olarak seçerlerse patolog yani patoloji uzmanı olarak görev yaparlar.

Haberin Devamı

 Patoloji Bölümü Nedir?

 Patoloji bir tıp alanı olarak ifade edilebilir. Hastanelerde çalışma imkanı bulunan patoloji mezunları dokularda ve hücrelerde oluşan hastalıkların teşhisini yapar. Patoloji, kelime anlamı olarak hastalık bilimi manasına gelmektedir. Yaptıkları özel testler ile hastalıkların teşhisini yapar. Genel olarak kanser tanısını koymak için patoloji testleri yapılmaktadır. Hastalıkların teşhisi açısından patoloji testleri oldukça önemlidir. Hem hastaların hem de ölülerin örneklerini inceleme işlemlerini gerçekleştirirler. .

 Patalog ve Patoloji Teknikeri Ne İş Yapar?

 Patoloji teknikeri, hekimler tarafından gönderilen dokuların incelemesinde görevli olan ve patoloji laboratuvarlarında çalışan meslek elemanlarıdır. Patoloji teknikeri unvanı ile çalışmaya başlamak için Patoloji Laboratuvarı bölümünde iki yıllık önlisans eğitimi alınması gerekir. Laboratuvar da bulunan malzemelerin bakımını ve temizliğini sağlamak, doku takibi yapmak, doku kesitlerini ve muayene sonuçlarını belirlemek, gerekli verileri uzmana teslim etmek gibi görevleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Patolog, hastalık taşıdığı düşünülen organlardan ve dokulardan aldığı örneklerin incelemesini yapar. Aldığı örnekleri inceleyerek hastalığa tanı koyar. Çoğu zaman mikroskobik inceleme yöntemini tercih ederler. Patoloji uzmanı olmak için tamamlanması gereken eğitim süresi 4 yıldır. Patolog olarak görev yapan meslek elemanları genel olarak laboratuvar ortamında çalışırlar. Bu yüzden de hastalar ile doğrudan temasları bulunmamaktadır. Alınan örnekleri inceleyerek tanı koyarlar.

Yazarlar