Sağlık Pediatri Nedir, Türkçesi Ne Demek? Pediatri Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Pediatri Nedir, Türkçesi Ne Demek? Pediatri Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

20.03.2021 - 14:06 | Son Güncellenme:

Pek çok kişi, hastanedeki bölümlerin adını bilmemektedir. Bunlardan biri de Pediatri bölümüdür. Yetişkin tıbbından birçok yönden farklı olan Pediatri nedir, bölümün amacı, işlevselliği ve genel olarak bölüm hakkında merak ettiklerinizi derledik.

Pediatri Nedir, Türkçesi Ne Demek Pediatri Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

 Pediatri, doğumdan genç erişkinliğe kadar çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığı ile ilgilenen tıp biliminin uzmanlık alanıdır.

Haberin Devamı

 Pediatri Nedir?

 Pediatrik bakım, koruyucu sağlık hizmetlerinden akut ve kronik hastalıkların tanı ve tedavisine kadar geniş bir sağlık hizmetleri yelpazesini kapsamaktadır. Gelişmekte olan çocuk üzerindeki biyolojik, sosyal ve çevresel etkilerle, hastalık ve işlev bozukluğunun gelişim üzerindeki etkisi ile ilgilenen bir disiplindir. Çocuklar yetişkinlerden anatomik, fizyolojik, immünolojik, psikolojik, gelişimsel ve metabolik olarak farklılık gösterir.

 Pediatri Doktoru Nedir?

 Birinci basamak pediatristleri, pediatrik tıbbi alt uzmanları ve pediatrik cerrahi uzmanlarını içeren bir terim olan çocuk doktoru, çocukların büyüme ve gelişme olaylarının sürekli değişen bu fonksiyonel durumunu ve bunun sonucunda yaşa göre belirler.

Haberin Devamı

 Bir çocuk doktoru, öncelikle çocukların sağlığı, refahı ve gelişimi ile ilgilenmektedir. 4 yıllık tıp fakültesi eğitiminin yanı sıra, yalnızca çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler için tıbbi bakımın tüm yönlerini içermektedir. Bu yetkinliklerin korunması tecrübe, hayat boyu devam eden eğitim ve öz değerlendirme ile sağlanır.

 Pediatri Bölümünün Amacı

 Pediatri çalışmalarının amacı, bebek ve çocuk ölüm oranlarını azaltmak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kontrol etmek ve kronik rahatsızlıkları olan çocuk ve ergenlerin sorunlarını hafifletmeye yardımcı olmaktır. Doktorlar, çeşitli durumları teşhis eder. Bunlar

Yaralanmalar

Enfeksiyonlar,

Genetik bozukluklar

Kanser çeşitleri,

Organlarda görülen hastalıklar ve işlev bozukluklarıdır.

 Pediatri sadece hasta çocuğun acil tedavisi ile değil, aynı zamanda yaşam kalitesi, engellilik ve hayatta kalma üzerindeki uzun vadeli etkilerle de ilgilenir. Bunlar;

Gelişimsel gecikmeler ve bozukluklar,

Davranış sorunları,

Fonksiyonel engeller,

Sosyal stres,

Depresyon ve anksiyete bozuklukları dahil zihinsel bozukluklardır.

Pediatri ortak bir uzmanlık alanıdır. Çocuk doktorlarının, sorunları olan çocuklara yardımcı olmak için diğer tıp uzmanları ve sağlık uzmanları ve pediatri alt uzmanlarıyla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

 Pediatri Bölümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haberin Devamı

 Yenidoğan bir bebeğin ya da bir çocuğun küçük bedeni, fizyolojik olarak bir yetişkinden önemli ölçüde farklıdır. Yani çocukları tedavi etmek, bir yetişkini tedavi etmekle aynı değildir. Doğuştan kusurlar, genetik varyans ve gelişim sorunları, yetişkinleri tedavi eden doktorlardan çok çocuk doktorları için daha fazla endişe kaynağıdır. Ayrıca pediatride birçok yasal sorun vardır. Çocuklar küçüktür ve çoğu yargı alanında kendi başlarına karar veremezler. Vesayet, mahremiyet ve yasal sorumluluk her pediatrik prosedürde dikkate alınmalıdır.

Yazarlar