Sağlık Peteşi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Peteşi Nasıl Geçer? İşte Tedavi Yöntemleri...

Peteşi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Peteşi Nasıl Geçer? İşte Tedavi Yöntemleri...

04.03.2021 - 20:14 | Son Güncellenme:

Cilt insan vücudunun en geniş olan ve en hassas olan organlarından biridir. Oldukça hassas olan ve çok yer kaplayan cilt üzerinde birçok hastalık meydana gelebilmektedir. Cilt hastalıklarından biri de peteşidir. Peteşi nedir? Peteşi belirtileri nelerdir? Peteşi nasıl geçer? Peteşi tedavi yöntemleri nelerdir? İşte peteşi olarak bilinen hastalık ile ilgili bilgiler ve peteşinin tedavi yöntemleri.

Peteşi Nedir, Belirtileri Nelerdir Peteşi Nasıl Geçer İşte Tedavi Yöntemleri...


Cilt dokusu vücudun her yerini kaplamaktadır. Cildimiz organlarımızı zararlı etkilerden korumaya yarar. Aynı zamanda ter ile sıvı boşaltabilmek gibi daha birçok işleve sahiptir. Cilt dokusu vücuttaki yerine göre kalın veya ince olabilmektedir. Kalın cilt yapısı çatlak oluşturmaya, kurumaya meyilli iken ince olan cilt yapısı da kanlanmaya meyillidir. En ufak darbede, bazı alerjik reaksiyonlarda ya da birçok farklı neden ile deri altında kırmızı kanlanmalar oluşabilir. İşte deri altındaki bu kızarıklıklardan bazıları peteşi olarak adlandırılabilmektedir.

Peteşi Nedir?

Peteşi cilt altında oluşan kanamalar nedeni ile kırmızı noktalar halindeki lekelere verilen isimdir. Lekelerin görüntüsü toplu iğne büyüklüğüne sahip ise bu peteşi olarak adlandırırlar. Eğer bu kırmızı lekeler toplu iğne başından daha büyük boyutlarda ise bu durum purpura olarak adlandırılır. Eğer bu lekeler 1 cm boyutundan daha da büyük ise bu durum ekimoz olarak adlandırılır. Peteşi ciltte çile benzeyen yuvarlak kırmızı lekelerdir. Peteşi yaygın olarak uzun süreli kusma, şiddetli öksürük, aşırı ağlama gibi cilde baskı yapma sonucunda olmuş olan fiziksel travmalar sebebiyle görülür.

Peteşi Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

● Burun kanaması
● Alışılmadık şiddette ağır geçirilen ağrılı adet dönemi (menoraji)
● Eklemlerde kanamalar (hemartroz)
● Diş eti kanamaları
● Kolayca kanama oluşması ve kolay morarma
● Cildin altında oluşan pıhtılaşmış kan birikimindeki görüntü (hematom)

Peteşi Nasıl Geçer?

Peteşinin geçmesi için bir dizi tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Peteşi gözlemlenmesi durumunda hemen doktora başvurulmalıdır. Peteşinin oluşma nedeni tespit edilmelidir. Peteşinin iyileşmesi ve tedavi edilmesi peteşiyi oluşturan nedene bağlı şekilde değişmektedir. Tedavi için peteşi oluşmasına sebep olan asıl neden bilinmelidir. Eğer peteşi herhangi bir ilaç kullanımından kaynaklanıyorsa o ilacın bırakılması gerekmektedir. Eğer peteşi oluşumunun nedeni virüs ya da bakteri ile vücuttaki enfeksiyon tedavi edilerek peteşinin geçmesi mümkün olur.

Peteşi Tedavi Yöntemleri

Peteşinin tedavi edilebilmesi nedene yönelik olarak gerçekleştirilir. Peteşi aslında bir nedenin oluşturduğu sonuç olduğu için tedavisinin yapılması nedenin tedavi edilmesine bağlı gerçekleşir. Bir enfeksiyon nedeni ile oluşan peteşi enfeksiyon tedavi edilerek yok edilebilir. Trombosit düşüklüğünden oluşan bir peteşi var ise bu durum trombosit nakli ile değiştirilebilir.

 

 

Yazarlar