Sağlık Polikistik Over Nedir, Belirtileri Nelerdir? Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik Over Nedir, Belirtileri Nelerdir? Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

19.07.2022 - 17:45 | Son Güncellenme:

Hormonların yapılarında meydana gelen bozukluklar vücutta bazı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Hormon düzensizliği olarak bilinen Polikistik Over da bu hastalıklardan biri olmaktadır. Bir kadın hastalığı olan Polikistik Over, doğurganlığı olumsuz etkileyerek çocuk sahibi olmayı zorlaştırmaktadır. Peki, Polikistik Over nedir, belirtileri nelerdir? Polikistik Over sendromu nasıl tedavi edilir? Polikistik Over sendromu hakkında tüm detayları derledik.

Polikistik Over Nedir, Belirtileri Nelerdir Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir

Polikistik Over, özellikle üreme çağında olan kadınlarda görülen bir yumurtlama bozukluğudur. Tedavi edilmemesi durumunda pek çok hastalığın ortaya çıkmasına da zemin hazırlamaktadır.

Haberin Devamı

Polikistik Over Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over, kadınların doğurganlığını azaltan hormonal bir bozukluktur.  Bu hastalık, yumurtalıklarda yer alan küçük ve fazla miktarda yumurtanın oluşması gibi yumurtlama bozukluklarına neden olarak, adetin gecikmesi ya da uzaması kısalması gibi düzensizliklere yol açmaktadır. Bu hastalığın hormonlarda bir artışa neden olması sonucu ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

Polikistik Over hastalığının belirtileri arasında; adet döngüsünün düzensiz olması, tekrarlayan düşükler, vücudun farklı bölgelerinde tüylenme, ciltte yağlanma ve sivilcelenme, saç dökülmesi, fazla kilo alma, kilo vermede zorluk çekme, ruh hali bozuklukları, uyku apnesi, horlama, rahim içi duvarının kalınlaşarak rahim kanseri riskini artırması yer almaktadır.

Haberin Devamı

Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik Over sendromunda hastanın tedavisi, kadın doğum uzmanı tarafından hastanın özellikleri göz önünde tutularak yapılmaktadır. Bu hastalığın tedavisi sırasında neden olduğu başka problemleri de ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Hastalık için ilk olarak, kan dolaşımında normalden daha fazla olan erkeklik hormonlarının seviyelerini normale getirmeye yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavinin dışında hastanın ideal kilosuna kavuşması için bir diyetisyen takibi gerekmektedir.

Diyet ile insülin direncinin azaltılması hastalığın tedavi edilmesi için atılmış önemli bir adım olarak belirtilmektedir. Polikistik Over sendromunun tedavisi için gerekli olan hususlar; sağlıklı beslenme ve egzersiz olarak ifade edilmektedir. Bu hastalığın olduğu kadınların birçoğunun kilosunun fazla olduğu belirtilmektedir. Polikistik over sendromu için;

 - İşlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durmak,

- Tahıl, meyve ve sebze ile yağsız et tüketmek,

- Kan şekerini dengede tutmak gerekir.

Polikistik Over sendromunda kişilerin fazla kilolarından kurtularak, iyileşme sürecini hızlandırmaları için egzersiz yapmaları gerekmektedir. Düzenli aralıklarla yapılan egzersizler, bu hastalığın şikayetlerinin azalmasına katkı sağlamaktadır. Yumurtlama fonksiyonun bozulduğu hastalarda gerekli cerrahi müdahaleler yapılarak, iyileşme sağlanır.

 

Yazarlar