Sağlık Polisitemia Vera Nedir, Neden Olur? Polisitemia Vera Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polisitemia Vera Nedir, Neden Olur? Polisitemia Vera Tedavisi Nasıl Yapılır?

06.07.2022 - 14:47 | Son Güncellenme:

Polisitemia vera (PV) pek çok özelliği, bir ya da daha fazla kan hücresi dizisinin “klonal” üretimini paylaşan bir dizi hastalığı gruplandırmak için kullanılan “miyeloproliferatif hastalıklar” terimi ile bilinen hastalıklardan birisidir. Tüm klonal hastalıklar (kanserler), tek bir hücrede bir ya da daha fazla DNA değişikliği ile başlar. Polisitemia vera nedir, neden olur sizler için derledik.

Polisitemia Vera Nedir, Neden Olur Polisitemia Vera Tedavisi Nasıl Yapılır

Kandaki hücreler ya da kemik iliği bu tek mutant hücrenin yavrularıdır. Diğer miyeloproliferatif hastalıklar ise, idiyopatik miyelofibrozistir ve esansiyel trombositemidir.

Haberin Devamı

Polisitemia Vera Nedir? 

Polisitemia Vera, kan oluşturucu erken hücrede bulunan akkiz mutasyonlarının bir sonucu olarak kontrol edilemeyen kan hücresi özellikle de kırmızı küre üretiminden kaynaklanır. Bu erken hücre sadece kırmızı küreleri değil, aynı zamanda plateletleri ve beyaz küreleri de oluşturma yeteneğine sahip olduğu için bu hücre dizilerinin herhangi bir kombinasyonu da etkilenebilir.

Polisitemia Neden Olur?

PV nedeni tam olarak anlaşılamadı. Neredeyse bütün PV hastalarında JAK2 (Janus kinase 2) geni mutasyonu bulunur. Mutasyona uğrayan bu gen büyük ihtimalle PV’nin başlamasında önemli bir rol oynar. Ama hastalık nedeni olarak kesin rolü konusunda hala çalışmalar yapılıyor.

Polisitemia Vera Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

Pek çok PV hastasında aile hikayesi bulunmaz. Aynı zamanda, birden fazla aile üyesinde bu hastalık vardır. PV, diğer Asyalılara ve Avrupalılara nazaran Doğu Avrupalı Yahudilerde daha sık görülür. İnsidans dünya çapında değişiklik gösteriyor. Bunlar ise, 100.000 kişide 0.5 ile 2.5 arasında değişir.

Yazarlar