Doğum ve emzirme süreci sonrası meme estetiği

Hamilelik ve doğum süreci kadınların vücudunda çok sayıda değişikliği beraberinde getirir. Gerek hormonal değişiklikler gerek kilo alımı gerek emzirme süreçleri tüm vücutta olduğu gibi meme dokusunda da deformiteye neden olur.

Hamilelik sürecinde kilo alımı ve doğumun ardından emzirme nedeniyle memeler büyür. Süt kanallarındaki genişlemeyle birlikte meme dokusu bu süreçlerde genişler ve esner. Ancak emzirme süreci tamamlandığında süt kanalları küçüleceği için memelerin içi boşalır, sarkma ve gevşeme meydana gelir.

Haberin Devamı

Doğum sonrası meme estetiği nasıl yapılır?

Hamilelik ve doğum sonrası memede meydana gelen deformitelerin giderilmesi için annenin vücut yapısına göre meme büyütme, küçültme ve dikleştirme ameliyatlarından yararlanılır. Bu ameliyatlar “Torsoplasti” denen “Annelik Estetiği”nin önemli bir parçasıdır.

Doğum sonrası meme estetiği kapsamında tek başına meme dikleştirme ameliyatı yapılabileceği gibi, hastanın durumuna göre meme büyütme ya da küçültme işlemleri de gerçekleştirilebilir. Gerekli durumlarda meme protezlerinden yararlanılarak meme büyütme ile birlikte dikleştirme de yapılabilir. Aynı şekilde hamilelik sürecinde fazla kilo alan hastalarda, küçültme ve dikleştirmenin bir arada yapılacağı ameliyatlarla da meme şekillendirme sağlanır.

Meme dikleştirme ameliyatında, eğer meme volümü yeterli ise memedeki fazla deriler alınarak, memenin şekillendirilmesi sağlanır. Gerekli durumlarda meme ucu da olması gerektiği yere taşınır. Bu ameliyat sonrası memedeki sarkma ve gevşemeler giderilerek, memelerin daha dik ve dolgun görünmesi sağlanır. Eğer meme volümü yetersiz ise yani memeler hem sarkık hem küçükse, memenin şekillendirilmesi için meme protezlerinden yararlanılarak meme büyütme ile birlikte dikleştirme ameliyatı yapılabilir.

Eğer memelerde sarkma yok ve sadece içi boşalmış ise meme büyütme işlemi ile meme yapısı istenen forma getirilebilir. Bu işlem için vücut ölçülerine uyumlu olacak büyüklükte ve biçimde meme protezlerinden yararlanılır. Bu protezlerin seçimini doktor ve hasta birlikte yaparlar.

Haberin Devamı

Eğer memeler büyükse anneye küçültme ve dikleştirme işlemleri yapılarak bu bölgeye istenen şekil verilebilir.

Bu işlemler süt kanallarına zarar vermez, yeniden emzirmeye engel teşkil etmezler.

Doğum sonrası meme estetiği ameliyatlarıyla hastaların vücudu doğum öncesi formuna kavuşur.

Ameliyat planlaması nasıl yapılır?

Doğum sonrası meme estetiği ameliyatları için emzirme sürecinin tamamlanmış olması ve üzerinden en az 3 ay kadar bir zaman geçmesi tercih edilir. Kısa vadede yeni bir gebelik planlanıyorsa, bu estetik ameliyatların bir süre daha ertelenmesi gerekir.

Ameliyat nasıl gerçekleşir?

Muayene sırasında hastanın durumuna göre sadece dikleştirme ya da dikleştirmeyle kombine şekilde büyütme ve küçültme ameliyatlarından uygun olanı belirlenir. Normal şartlarda meme dikleştirme ve büyütme ameliyatları 2 saat civarında sürer. Küçültme ameliyatları da alınacak dokunun büyüklüğüne göre 2-5 -3 saat arası sürebilir. Kombine ameliyatlarda sürenin ne olacağı detaylı muayenenin ardından netlik kazanır.

Haberin Devamı

Bu ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Hastalar çoğunlukla ertesi gün taburcu edilir. Belli bir süre hastaların özel sutyen kullanması gerekir.

Doğum sonrası meme estetiğinde başarıya ulaşmak için

Bu ameliyatlarda istenen sonuca ulaşılması, hastanın durumunun ve memedeki deformitenin iyi tahlil edilmesine bağlıdır. Hamilelik ve doğum sonrası meme deformasyonlarının ameliyat dışında tedavisi yoktur. Alanında tecrübeli plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen doğum sonrası meme estetiği ameliyatlarında başarı ve memnuniyet oranı oldukça yüksektir.

Tüm bu işlemler, eğer anne yakın zamanda bir doğum daha planlıyorsa doğum ertesi yapılmalıdır.


Prof. Dr. Şükrü Yazar

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.sukruyazar.com