Kadın Sağlığı Rahim ağzı kanseri ve HPV arasında nasıl bir ilişki var? Korunmak için...

Rahim ağzı kanseri ve HPV arasında nasıl bir ilişki var? Korunmak için...

11.08.2021 - 13:08 | Son Güncellenme:

HPV, rahim ağzı (serviks) kanserine neden oluyor! Peki bu kanserden korunmak için ne yapılabilir? HPV aşısı kanserden korur mu? Konuyla ilgili tüm detayları, Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. İlker Kahramanoğlu masaya yatırdı.

Rahim ağzı kanseri ve HPV arasında nasıl bir ilişki var Korunmak için...

Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. İlker Kahramanoğlu, “İçinde bulunduğumuz bu dönemde dünya genelinde ve ülkemizde cinsel yolla en sık bulaşan hastalık, Human Papillomavirüs yani HPV’dir. HPV her yaştan kadını olumsuz yönde etkilese de özellikle genç yaşta olan kişilerin sosyal hayatını daha fazla sarsan bir hastalıktır.

Haberin Devamı

18-50 yaş arasındaki kadınlarda yaygın olarak görülen bu hastalık cinsel yolla bulaşır. HPV’nin cinsel yol dışında bulaş ihtimali az olsa da vardır. Son zamanlarda HPV’nin neden olduğu enfeksiyon sıklığında belirgin bir artış görülmektedir. HPV, çoğu zaman sessiz enfeksiyona yol açar ve belirti göstermez. Bazı durumlarda ise genital siğiller olarak karşımıza çıkabilir.

200’ün üzerinde tipi olan HPV, vajinal, anal veya oral seks esnasında enfekte cildin direkt temasıyla bulaşır. Siğil yapan HPV tiplerinin kanser veya kanser öncüsü lezyon yapma potansiyeli neredeyse yoktur. Kanser yapma potansiyeli olan yüksek risk HPV tipleri ise enfekte olan kişilerde saptanabilmekte ve lezyon gelişmeden tedavi uygulanabilmektedir. Yüksek riski tiplerden HPV tip16 ve tip 18 isimli virüslerin, dünya genelinde rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70’ine yol açmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Smear testi ile saptanıyor

Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. İlker Kahramanoğlu, “HPV enfeksiyonları virüsün tipine bağlı olarak rahim ağzını oluşturan hücrelerde displazi olarak adlandırılan bazı değişimlere sebebiyet verebilir. Yıllar içerisinde displazi ilerleyip rahim ağzı kanserini oluşturabilir.

Rahim ağzı bölgesinde HPV'ye bağlı oluşan kalıcı enfeksiyonlar, rahim ağzı (serviks) kanseri açısından yüksek risk faktörü oluşturur. HPV'nin neden olduğu rahim ağzındaki değişimler ise rutin yapılan smear testlerinde saptanır. Bunun yanı sıra kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması artık olmazsa olmaz HPV testleriyle yapılmaktadır. HPV testi pozitif gelen veya smear testinde anormal sonuç saptanan hastalarda, rahim ağzının özel boyalar eşliğinde mikroskop ile incelenip gerekirse biyopsi alındığı kolposkopi işlemine başvurulur. Kanser öncüsü bir lezyon tespit edilirse LEEP veya konizasyon adlı 5-10 dakikalık basit cerrahi işlemlerle tedavi edilir" dedi.

Smear testi ve HPV aşısı önlemede çok önemli

Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. İlker Kahramanoğlu, “Ölümcül bir kanser türü olmasına rağmen önlenebilir olması ve erken tanı ile cerrahi tedavinin tam kür sağlayabilmesi açısından avantaj sağlar. Rahim ağzı kanserini engellemenin önemli yolları; toplumsal düzeyde HPV aşısı yaptırılması, belirli aralıklarla HPV ve smear testleri yaptırılması ve sigaranın bırakılmasıdır.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Çünkü erken evre rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 90'ı sadece ameliyatla iyileşebilir" yorumunda bulundu.

 

Yazarlar