Sağlık Renkli Göz Neden Olur? Göz Renkleri Nasıl Oluşur, Neye Göre Belirlenir?

Renkli Göz Neden Olur? Göz Renkleri Nasıl Oluşur, Neye Göre Belirlenir?

10.09.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Bireylerin pek çoğu göz renginin nasıl oluştuğu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Fakat bireylerin bu konu hakkında araştırmaları gereken birçok özellik bulunmaktadır. Göz rengi oluşumunu merak eden bireylerin aklına gelen en sık soruların başında Renkli göz neden olur? Göz renkleri nasıl oluşur, neye göre belirlenir? Şeklinde olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Renkli Göz Neden Olur Göz Renkleri Nasıl Oluşur, Neye Göre Belirlenir

İlk olarak bireylerin bilmesi gereken en önemli şey göz renginin belirlenmesi genler ile olmaktadır. Yani eğer anne ve baba da renkli göz rengi var ise renkli gözlü çocuğun olması muhtemel olmaktadır.

Haberin Devamı

Renkli Göz Neden Olur?

Göz rengi aslında bireylerde kalıtsal olarak aktarılan genler ile üretilmektedir. Fakat son birkaç yüz yılda aslıdan bu durumun genler ile alakalı olduğu anlaşılmıştır. Bu durumun ilk bilginleri Mendeleyev olmuştur. Bilim adamları yaptıkları araştırmalara göre en uygun şeklide göz renginin olması için her iki tarafta da genlerin en az birinin olması gerekmektedir. Yani göz renginde etkili olan en öneli durum ve göz renginin nedeni genler olmaktadır.

Göz Renkleri Nasıl Oluşur, Neye Göre Belirlenir?

Göz renginin belirlenmesi heterojen veya homojen durumları etkili olmaktadır. Bu durum şöyle örnek verilebilmektedir. Çocuğun annesinin siyah gözlü olduğu düşünülsün. Babanın da siyah gözlü olduğu hesaba katılsın. Bu iki durum hesaplanınca aslında bireylerin çocuklarının siyah gözlü olması beklenmektedir.

Haberin Devamı

Fakat siyah göz rengi diğer göz rengine göre daha baskın bir gen olmaktadır. Bu gen genellikle yanında çekinik bir gen olsa daha siyah göz rengi oluşturmaktadır. Bir bireyin göz renginin belirlenmesin de en önemli aşama gözlerinin oluşturan iki genin homojen olup olmadığı olmaktadır.

Eğer anne veya babasında gözlerinden biri siyah ve kesinlikle homojen ise çocuk kesinlikle siyah gözlü olur. Fakat anne ve babanın gözleri heterojen yani bir siyah bir mavi göz rengi var ise de yüzde 25 olasılık ile çocukları mavi gözlü olabilmektedir. Bu her iki bireyde bu siyah gözlüktük ve mavi gözlülük geni yüz yıllar boyunca aktarılarak gelmiş olmaktadır.

Yazarlar