Aşk Ruhsal dalgalanmalar

Ruhsal dalgalanmalar

09.05.2012 - 14:47 | Son Güncellenme:

Uzun zamandır beklenen güneş ışığı, hem mutluluk hem de depresyon kaynağı olabiliyor. Özellikle daha önceden tanı almış hastaların bu dönemlerde hekimleri tarafından daha yakın takip edilmeleri gerekiyor.

Ruhsal dalgalanmalar

Çamlıca Medicana Hastanesi’nden psikiyatri uzmanı ve psikoterapist Uzm. Dr. Gül Bahar Cömert Agouridas, bahar depresyonu hakkında bilgi verdi: “İklim değişikliği yüzünden insanların duygu durumlarında dalgalanmalar olabilir. Bu zamanlarda geçici olarak da bilinen mevsimsel depresyonlara rastlanır. Mevsimsel depresyonlar, halsizlik, bitkinlik ve çöküntü hissi verir.

Haberin Devamı

İş performansını düşürüyor

Bahar depresyonu; sosyal yaşamı, aile hayatını ve özellikle de iş yaşamını olumsuz etkiler. Kişi, verimli ve üretken biçimde çalışma isteğini, gücünü kaybeder. Kendisini zaman zaman yorgun ve bitkin bazen de çok enerjik ve çalışkan hisseder. İş yerinde stres yaratan etmenler varsa bunların giderilmesi ya da daha az stres yaratıcı bir hale getirilmesi gerekir.”

Mevcut hastalar gözlem altına alınmalı

Daha önce tanı almış hastaların bu dönemlerde hekimleri tarafından daha yakın takip edilmeleri gerekir. Depresif belirtiler için hekim kontrolünde bağımlılık yapmayan anti-depresanların kullanılması faydalı olur. Özellikle hamilelik döneminde hormonların değişiminden dolayı depresyon riski daha yüksek. Depresyona aşırı sorumluluk sahibi, titiz ve kolayca suçlanma eğilimi olan kişiler daha çabuk yakalanır.

Haberin Devamı

Bu dönemi nasıl geçirelim?

- Çok kalabalık ortamlardan kaçının ve pozitif enerji alabildiğiniz insanlarla beraber olun.

- Günde en az yarım saat yürüyüş yapın. Spor ve hareketle birlikte mutluluk hormonları salgılanır. Düzenli spor yapamıyorsanız gün içinde yürümeye çalışın.

- Gün ışığı depresyona karşı etkilidir. Havanın mutlaka güneşli olması gerekmez, yağmurlu bir gündeki ışık da vücudunuza ve ruhunuza yeter.

- Uzun süreli uykulardan kaçının.

- Kendinizi sosyal çevreden soyutlamayın, arkadaşlarınızla ilişki içinde olun.

- Düzenli beslenin, meyve ve sebzeyi ihmal etmeyin.

- Hobiler edinin.

- Hafif ve sulu gıdalar alın. Kafeinli içecekler yerine bitki çaylarını özellikle de nane çayını tüketin.

- Ilık banyo yapın.

İki haftadan uzun sürerse dikkat

Büyükşehirlerde, hava kirliliği ve elektrik yükünden dolayı belirtiler daha yoğun hissedilir. Bahar aylarının getirdiği rahatlık duygusuna, stres ve gerginlik eklenince mevcut birçok rahatsızlık daha fazla hissedilmeye başlar. Organizma, iklimsel değişime uyum sağlamak için adrenalin ve kortizol gibi hormonların salgılanmasını artırır. Olumsuz etkilerin uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda bir uzmana başvurulmalı.

Yazarlar