Genel Sağlık Sebzelerin Vücuda Faydaları Nelerdir? Hangi Sebze Neye İyi Gelir?

Sebzelerin Vücuda Faydaları Nelerdir? Hangi Sebze Neye İyi Gelir?

08.12.2020 - 00:32 | Son Güncellenme:

Mevsimine uygun şekilde düzenli olarak sebze tüketimi büyük bir öneme sahiptir. Vücudun ihtiyacı olan en önemli besin kaynakları arasında yer aldığını söylemek de mümkün. Peki, sebzelerin vücuda faydaları nelerdir? Hangi sebze neye iyi gelir? İşte bu konuda merak edilenler.

Sebzelerin Vücuda Faydaları Nelerdir Hangi Sebze Neye İyi Gelir

Farklı vitamin ve mineraller ile beraber lif ile antioksidan açısından oldukça zengin sebzeler düzenli tüketilmesi gereken en önemli besin kaynaklarıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelinde yatan sebzeler, özellikle mevsimine uygun şekilde değerlendirilmelidir.

Sebzelerin Vücuda Faydaları Nelerdir?

Her açıdan zengin kaynaklara sahip olan sebzeler farklı özelliklere sahiptir. Ancak genel olarak faydalar açısından ortak yararlar getirdiğini söylemek mümkün.

- Zengin oranda lif içerdiği için sindirim sistemine katkı verir.
- Kabızlığı giderici etkileri vardır.
- Uzun süre tok tutma imkanı sağlar ve kilo verdirir.
- Potasyum zengini olması ile beraber kalbe dost yapıya sahiptirler.
- Bünyesinde barındırdıkları antioksidan sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemi oluştururlar.
- B grubu vitaminler olarak değerlendirilen sebzeler kaygı ve depresyonu önemli oranda azaltır.
- İltihap ve ödem oluşumlarını önemli oranda azaltırlar.
- Beyin sağlığı konusunda zengin folik asit desteği oluştururlar.
- Yaşlanmayı geciktirir ve cildin daha güzel, pürüzsüz bir görünüm yakalamasını sağlarlar.
- Folik asit, B6 vitamini ve demir sayesinde saç köklerini güçlendirerek daha canlı ve parlak saç imkanı sunarlar.

Hangi Sebze Neye İyi Gelir?

Hem yaz hem de kış olmak üzere farklı mevsimlerde değişik sebze türleri yetiştirilir ve tüketilir. Buna bağlı olarak sebze türlerinin sağladığı faydalar da değişkenlik göstermektedir.

- Havuç saç dökülmesini azaltır ve saçları canlandırırken hücreleri yeniler.
- Soğan doğal bir antibiyotiktir ve bağırsakları çalıştırır.
- Enginar karaciğer ve safra kesesini korur.
- Kabak böbrek fonksiyonlarını çalıştırır, kanın pıhtılaşmasını düzenler ve kemik gelişimini destekler.
- Maydanoz kemik ve diş sağlığında oldukça etkilidir.
- Sarımsak kireçlenmeye katkı sağlar virgülü yaşlanmayı geciktirir ve doğal bir antibiyotik olarak pek çok önemli fayda sunar.
- Marul hem cilt sağlığına hem de sinir sistemine faydalıdır.
- Lahana mide sağlığına oldukça yararlıdır.
- Karnabahar kalp hastalıklarına iyi gelir ve tansiyonu düşürür.
- Taze fasulye kolesterolü düşürür ve güçlü bir antioksidan etkisi yaratır.
- Pırasa idrar söktürücüdür.
- Ispanak cilt sağlığı ile göz sağlığı ve sinir sistemine oldukça faydalıdır.

Sebzeler Nasıl Pişirilmelidir?

Sebzeler pişirilirken mutlaka besin değerlerinin korunması gerekir. O yüzden sebzelerin tipine bağlı olarak buharda pişirmek, tavada hızlı bir şekilde sotelemek ya da az bir su içerisinde haşlamak şeklinde pişirmek mümkün. Böylece besin değerleri azalmadan sağlıklı biçimde sebzeleri tüketmek mümkün hale gelir.

Yazarlar