Sağlık Şeker Nasıl Ölçülür? Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır, Doğru Çıkması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şeker Nasıl Ölçülür? Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır, Doğru Çıkması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

08.03.2021 - 12:12 | Son Güncellenme:

Şeker hastalığı olarak bilinmekte olan diyabet hastalığında şeker ölçümü yapılması son derece önemlidir. Çağımızın en sık görülen hastalıkları arasında bulunan şeker hastalığı tüm dünyada görülmektedir. Şeker hastalığı insülin hormonunun yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkmakta olan bir hastalıktır. Şeker nasıl ölçülür? Kan şekeri ölçümü nasıl yapılır, doğru çıkması için nelere dikkat edilmelidir? Şeker ölçümü hakkında merak edilen tüm bilgileri derledik.

Şeker Nasıl Ölçülür Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır, Doğru Çıkması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir

 Şeker ölçümü yapılması son derece basit bir işlemdir. Kan şekerinin ölçülmesi hastanelerde yapılabildiği gibi evde de yapılabilen bir işlemdir. Şeker hastalığının birçok farklı tipi bulunmaktadır. Şeker hastalığının belirtileri genel olarak benzerlik göstermektedir. Kan şekeri ölçüm cihazları ile kolay bir şekilde şeker ölçümü yapılması mümkündür. Doğru teknikler uygulandığı takdirde evde kolaylıkla şeker ölçümü yapılabilir.

Haberin Devamı

 Şeker Nasıl Ölçülür?

 Şeker ölçümü parmak ucundan kolaylıkla yapılabilmektedir. Kan şekeri ölçümünde test çubukları kullanılmaktadır. Ölçüm yapmak için öncesinde ellerin ılık su ile yıkanarak dezenfekte edilmesi gerekir. Böylece kan dolaşımı hızlandırılmış olur. İlk gelen kanın temizlenmesi gerekmektedir. 2,5 ayarına getirildikten sonra parmağınızı delme işlemini yapabilirsiniz.

 Parmağınızı deldikten sonra aşağıdan yukarıya doğru sıvazlamanız gerekir. Kan şekeri ölçümünü bu şekilde kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Parmağın delinen kısmının sıkılması sonucunda elde edilen kan ile yapılan ölçüm sonucunda yanlışlıklar ortaya çıkabilir.

 Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır, Doğru Çıkması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Haberin Devamı

 Kan şekeri ölçümü yaparken doğru bir şekilde yapılması da oldukça önemlidir. Basit gibi görünse bile bazı detaylara önem verilmemesi sonucunda ölçüm sonuçlarında yanlışlık ortaya çıkabilir. Kan şeker ölçümü yapılırken ellerin temiz olması gerekir. Ölçüm esnasında kanın damlatılacağı kısımlara temas edilmemesi gerekmektedir. Ölçümün doğru şekilde yapılması için parmak ucunun veya avuç içinin yağlı kısmının delinmesi gerekmektedir.

 Parmağın delinmesinden sonraki kanı çıkarma işleminin de dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Parmağınızı deldikten sonra, delinen yere bastırarak kanı çıkarmak yanıltıcı sonuçların alınmasına sebep olabilmektedir. En doğru sonucu alabilmek için parmak ucunun delinmesi oldukça önemlidir. Sürekli olarak aynı parmaktan ölçüm yapmak yerine farklı parmakları kullanmak da daha doğru sonuçlar alınmasında etkili olacaktır.

Yazarlar