Saçlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Herkese güzel haftalar, geçen hafta küçük bir sağlık sorunumdan dolayı ara vermek durumunda kaldım. Ben bu yazıyı yazarken dün 19 MAYIS ATATÜRKÜ ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’nın 100.yılını kutladık hep birlikte. Bir kez daha Atamıza sonsuz teşekkürler.

Geçtiğimiz haftalarda bahsettiğim saçla ilgili doğru bilinen yanlışlara devam edelim isterseniz efendim. “Şapka takmak ve saçı örtmek saç dökülmesini arttırır. YANLIŞ. Saç dökülmesi dışarıdan sebeplerle oluşmaz. Saç dökülmesi yaşayan kişilerin genetik öyküsünü ve genel sağlık durumunu araştırmak gerekir. “Kırık saç uçlarımızı onarmak için en güzel bakım bal, zeytinyağı, yumurta gibi doğal malzemelerdir. YANLIŞ. Kırık saçları onarmanın önemli yollarından biri kırık kısımların kesilmesi. Saçların kırılma yatkınlığını önlemek için kansızlık varsa gidermek dengeli beslenmek, saça yapılan ısı işlemlerinin sıklığını azaltmak gerekir. Saçı doğal haliyle şekillendirmeli, daha az fön, maşa ya da düzleştirici kullanmalı ve boya yaptırırken dip boya tercih edilmelidir. Bunun yanında piyasada çok güzel nem içeren ve saçın yapısını onaran kremler ve doğru saç bakımı uygulayan merkezlerden de yardım alınabilir. Çokça duyduğum diğer bir doğru bilinen yanlış da sarımsaklı, papatya özlü, ısırgan otlu şampuanların daha faydalı olduğudur. YANLIŞ. Şampuan kullanan kişinin saç derisi hassas ise ya da ürünün içeriğinde ki herhangi bir maddeye alerjisi varsa o zaman içindeki kimyasalları minumuma indirilmiş özel şampuanlar tercih edilebilir. Çünkü şampuanın içindeki sarımsak fayda arttırmaz.

Haberin Devamı

Evet arkadaşlar yukarıda bahsettiğim sorular danışanlarımdan sıklıkla duyduğum sorular. Yine zaman zaman çokça duyduğum soruları paylaşacağım sizlerle.

Geçen yıllarda Avrupa ve Amerika’da çok popüler olan NO POO akımından bahsetmek isterim sizlere. Bu akım, “saçınızı yıkamayın, o kendi yağı ile beslenir ve daha sağlıklı olur” veya “saçınızı, içinde deterjan olmayan karbonat ve sirke içeren doğal malzemelerle yıkayın” mottolarından yola çıkılarak var olmuştu. Bu akımı uygulayanların bir kısmı 5 günde bir, bir kısmı daha az yıkadığını söylüyordu. Bizde bunun sağlıklı bir uygulama olmadığını belirtiyorduk. Aslında bizim ülkemizde de saçımızı mümkün olduğu kadar az yıkayalım gibi yaygın bir inanış var. Ancak saçı yıkamamak, az yıkamak ya da şampuan kullanmamak saç derisinin gerçekten temizlenmesine engel olan bir durumdur.

Haberin Devamı

Amerika ve avrupadaki birçok bilimsel araştırmalar göstermiştir ki saç derisi iyi temizlenmediğinde bu bölgede bakteri ve mantar oluşabilir. Bu yüzden de sağlıksızdır. Aslında saçı yıkama sıklığı kişinin saçının yapısına ve saç derisine bağlıdır. Bir kişi için ideal olan bir durum başkası için ideal olmayabilir.

İnstagram : https://www.instagram.com/serapozturkniya/

Facebook : https://www.facebook.com/SerapOzturkNiyaa/