Genel Sağlık Sigara 150 genetik mutasyona yol açıyor

Sigara 150 genetik mutasyona yol açıyor

04.11.2016 - 11:56 | Son Güncellenme:

5 bin tümörün analiz edilerek yapıldığı araştırmada sigarayla kanser arasındaki korkunç bağlantı anlaşıldı. Günde 1 paket sigara içen kişinin akciğerlerinde 150 genetik mutasyon meydana geliyor.

Sigara 150 genetik mutasyona yol açıyor

Araştırmalar, günde bir paket sigara içen birinin akciğer hücrelerinde yılda 150 genetik hasar ya da mutasyon meydana geldiğini ortaya koydu. Science dergisindeki makaleye göre araştırmanın sonuçları, hayat boyunca içilen sigara miktarının kanserli tümörlerin DNA'sındaki mutasyonların sayısı ile doğrudan bir bağlantılı olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

En yüksek mutasyon oranları akciğer kanserinde görüldü ancak mesane, karaciğer ve gırtlak gibi vücudun diğer bölümlerindeki tümörlerin de sigara içmeye bağlı mutasyonlar olduğu açıklandı.

Çalışmada 5 bin tümörün analizi yapıldı. Araştırmacılar, sigara içenlerin kanserleriyle sigara içmeyenlerinkini karşılaştırdı. Günde bir paket sigara içenlerin akciğerlerinde her yıl ortalama 150 mutasyon meydana geldiği sonucuna varıldı.

Sigara içmek tüm dünyada yıllık 6 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Dünya Sağlık Organizasyonu, bu şekilde devam ederse 21. yüzyıl içinde tütüne bağlı ölümlerin 1 milyarı bulacağını öngörüyor.

Hücrenin DNA'sında meydana gelen mutasyonlar kansere neden oluyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar 17 tür kanserin sigara içmekle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı


Duygu Bay / PembeNar

Yazarlar