Sağlık Sigmoid (Pelvik) Kolon Vücudun Neresidir? Sigmoid Kolonda Polip Ve Divertikül Ne Demek?

Sigmoid (Pelvik) Kolon Vücudun Neresidir? Sigmoid Kolonda Polip Ve Divertikül Ne Demek?

05.03.2021 - 12:47 | Son Güncellenme:

Vücudumuzun anatomisi hakkında bilmediğimiz çok şey var. Pek çok hastalığın nedenini de bu yüzden göz ardı ediyoruz. Arka bağırsağın bir parçası olan Sigmoid kolon nedir, Sigmoid kolon tümörleri kanser içerir mi, polip ve divertikül ne demek gibi soruların yanıtlarını derledik. 

Sigmoid (Pelvik) Kolon Vücudun Neresidir Sigmoid Kolonda Polip Ve Divertikül Ne Demek

Sigmoid kolon arka bağırsağın bir son parçasıdır. Dışkıdan su emilimi, gazın dışarı atılmadan önce depolanacağı bölüm ve peristalsis yeri olarak işlev görür.

Haberin Devamı

Sigmoid Kolon Nedir?

Gastrointestinal sistem ön bağırsak , orta bağırsak ve son bağırsak olmak üzere üç bölüme ayrılır. Ön bağırsak, yemek borusundan majör duodenal papillaya, büyük duodenal papilladan orta bağırsaktan enine kolonun üçte ikisine ve son bağırsaktan bu noktadan rektumun pektinat hattına kadar uzanmaktadır.

Arka bağırsak kan kaynağını inferior mezenterik arterden, parasempatik sinir beslemesini pelvik splanknik sinirlerden ve sempatik innervasyonunu lomber splanknik sinirlerden alır. Pelvik splanknik sinirlerin hücre gövdeleri sakral parasempatik çekirdekte bulunabilir. Çoğu preganglionik parasempatik nöron, arka bağırsak duvarında sinaps olurken, postganglionik nöronlar, kolon hareketliliğini arttırmak ve iç anal sfinkteri gevşetmek için bezlerden ve kas sinirlerinden oluşur.

Haberin Devamı

Lomber splanknik sinirler abdominal aortik ve inferior mezenterik pleksuslarda sinaps yaparak postganglionik sempatik liflerin kolon hareketliliğini yavaşlatmasına ve iç anal sfinkteri kasılmasına izin verir. Otonom sinir sistemi, motor ve duyu nöronlarını içeren kalın bağırsağa zarar veren enterik sinir sisteminin aktivitesini modüle eder. Meissner pleksusu submukozada bulunabilirken Auerbach'ın miyenterik pleksusu, bağırsak duvarının uzunlamasına ve dairesel düz kas katmanları arasında yer alır.

S şeklindeki sigmoid kolon, arka bağırsağın bir parçasıdır ve kalın bağırsağın rektumdan önceki son bölgesidir. Pelvisin üst açıklığı etrafında başlar ve inen kolon ile süreklidir. Sigmoid kolon kendi üzerine eğilir ve pelvise iner. retroperitoneal olan rektumdan farklı olarak yükselen ve alçalan kolon mezenter ile kaplıdır. Yani sigmoid mezokolon. Mezenter, sigmoid kolonun merkezinde uzundur ve önemli bir hareketlilik aralığı sağlar.

Sigmoid Kolon Fonksiyonu Nedir?

Sigmoid kolonun ana işlevi, dışkı maddesini inen kolondan rektum ve anüse taşımaktır. Bu işlev, sigmoid kolonun içeriğini hareket ettiren peristaltik dalgalarla gerçekleştirilir. Dışkı sigmoid kolonda oluşur ve dışkılama öncesinde rektumda birikir. Ek olarak, sigmoid kolonun başka bir işlevi, rektuma taşınmadan önce dışkıdan su, vitamin ve diğer besinleri emmektir.

Haberin Devamı

Sigmoid Kolon Polip Nedir?

Kolon polipleri genel olarak kalın bağırsağı kaplayan hücrelerden türetilen yavaş büyüyen kanserli olmayan tümörlerdir. Kolon poliplerinin %1'den azında anormal hücreler bulunur. Bazıları kanserli olabilir.

Sigmoid Kolon divertikül nedir?

Divertikülit, genellikle enfeksiyondan kaynaklanan, kalın bağırsakta divertikülün iltihaplanmasıdır. Divertikül, poliplerin tam tersidir. Divertiküller lümene açık küçük keselerdir. Kolon polipleri divertikülite neden olmaz veya bunun tersi de geçerlidir. Fakat bazı araştırmacılar divertiküliti olan kişilerin kolon polipleri geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu öne sürmektedir.

Yazarlar