Yaşam Şilte Nedir, Ne İşe Yarar? İnşaatlarda Neden Şilte Kullanılır?

Şilte Nedir, Ne İşe Yarar? İnşaatlarda Neden Şilte Kullanılır?

04.03.2021 - 06:21 | Son Güncellenme:

Şilte kelimesi aslında birçok alan da karşımıza gelen bir nevi esnekli ve yalıtım gibi karşılıkları bulan bir kelimedir. Bu bağlam da şiltenin kullanım alanlarını çeşitlendirebiliriz. Peki inşaat ve bunun gibi durumlar da şilte ne anlama gelmektedir? Şiltenin ne gibi faydaları olmaktadır? Şilte kullanılmadığı zamanlar da ne gibi olumsuzluklar ile karşılaşılabilir? Şiltenin çeşitleri var mıdır? İşte şiltenin önemi ve kullanımı hakkında temel bilgiler.

Şilte Nedir, Ne İşe Yarar İnşaatlarda Neden Şilte Kullanılır


Şilte zemin üzerine kullanılan bir madde olarak karşımıza çıkar. Genel de yalıtım amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle laminat parke kullanımların da daha çok tercih edilen bir ürün olarak göze çarpmaktadır.

Şilte Nedir, Ne İşe Yarar?

Laminat parke döşenecek alanlar da kullanılmak üzere zemin ile parke arasında kullanılan bir malzemedir. Kullanım amacı nem ve rutubet gibi olumsuz durumlara karşı alınacak önlemler olarak geçmektedir. Aynı zaman da ses yalıtımı da içeren şiltelerin de bulunması ve kullanılması imkanı vardır. Ayrıca laminat parkelerin de ömrünü uzatmaktadır.

Parkelere esneklik kazandırarak daha uzun ömürlü olmasına katkı sağlamaktadır. Böylece çatlama, kırılma ya da çıtırdama seslerinin önüne geçilebilecektir. Normal şilte, folyolu şilte ve alüminyum folyolu şilte olmak üzere üç çeşit şilte ile karşılaşmak mümkündür.

İnşaatlarda Neden Şilte Kullanılır?

Şilte kalınlığı isteğe göre değişebilmektedir. Ancak inşaat alanın da uzman kişiler 5 mm kalınlığın da olan şilteleri tavsiye etmektedirler. Hem zemin sağlamlığı, hem de olası küçük hataların böylece önüne geçildiğini savunmaktadırlar. Aynı zaman da laminat parkenin ömrü de şiltenin kalitesine göre değişmektedir.

Düşük kaliteli şilteler nem ve rutubet ile savaşamayacak ve parkenin zamanla deforme olmasına sebep olacaktır. İnşaatlarda şilte kullanımının önemine vurgu yapan uzmanlar, şiltenin de amacına uygun olması için kaliteden ödün vermemesi gerektiğini söylemektedirler.

 

Yazarlar