Genel Sağlık Sırt ağrısı olanlara 7 öneri

Sırt ağrısı olanlara 7 öneri

29.03.2016 - 13:38 | Son Güncellenme:

Sırt ağrısı, tüm omurganın yanı sıra bel ve boyun ağrısını da kaplar. Baş ağrılarından sonra toplumda gözlemlenen en yaygın ağrıdır. Yaşamımızda bu denli yer alan sırt ağrısına yönelik, tedavi amaçlı olmasa da, korunma amaçlı olarak yapılabilecekler vardır.

Sırt ağrısı olanlara 7 öneri


1. Doğru Uyku Pozisyonu
Sırt ağrısı, omurga problemleri yaşayanlarda doğru uyku pozisyonu önemlidir. Boyun için ensedeki boşluğu dolduracak bir yastık yeterli olur.Bel için ise bacaklar mutlaka desteklenmelidir. Sırt üstü yatışta dizlerin altına, yan yatışta dizlerin arasına konulacak yumuşak ve kalın olmayan bir destek yastığı sizi çok rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

2. Doğru Çalışma Pozisyonu
Hayatımızın büyük bölümü masada, bilgisayar başında geçmektedir. Çalışma masası ve sandalyenin yüksekliği doğru ayarlanmalıdır. Oturduğunuz sandalye sırtınızı destekleme, dik oturulmalıdır.

3. Ağır Çanta Taşımayınız
Bedenimizin kendi ağırlığını taşımak için olan dengeli yapısını ek yükler bozar. Tek taraflı taşınan ağır çantalar sırt ağrısı yapabilir.İki taraflı sırt çantası ile sadece gerekli eşyaları taşıyınız.

4. Doğru Kaldırma
Doğru taşıma ve doğru kaldırma alışkanlık olarak öğrenilmesi gereken bir durumdur. Bir şeyleri kaldırmak için belden bükülerek eğilmeyiniz. Dizlerinizi bükerek yükü üst bacaklara aktarınız.

5. Islak Saçlar
Boyun ve sırt ağrılarının temelinde kas spazmı yatar. Saçlar kururken boyun ve sırtta soğukluk yaratır ve bu soğukla kaslar kasılır. Altta yatan problemlerden dolayı kaslarda var olan spazm artar. Dolayısıyla boyun ve sırt ağrısı da artar.

6. Egzersiz, Kaslarda Germe Hareketleri
Bel, boyun, sırt ağrılarında kaslarda spazm olur. Kasılan kasın boyu kısalır. Egzersiz yapmanın, özellikle de germe egzersizlerinin kaslardaki spazmı çözmede ve rahatlamada etkisi vardır.

Haberin Devamı

7. Relaksasyon, Gevşeme Egzersizleri
Yoga, meditasyon, nefes çalışması gibi tekniklerin omurga ağrılarında olumlu etkisi vardır. Düşünsel ve fiziksel olarak kaslarda gevşeme sağlar. Sağlığınız böyle çalışmalar için uygunsa bu çalışmaların yaşamınıza olumlu etkisi olacaktır.

Nörolog Dr. Emel Gökmen

Yazarlar