Sağlık Sivilce (Akne) Neden Çıkar? Sivilce Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce (Akne) Neden Çıkar? Sivilce Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

13.03.2021 - 11:53 | Son Güncellenme:

Sivilce, genel olarak ergenlik yaşlarında ortaya çıkar. Bununla beraber ilerleyen yaşlarda ve bebeklik dönemlerinde de görülebilmektedir. Sivilce; kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülür. En çok; göğüs, sırt, kol, yüz gibi yerlerde görülmektedir. Peki, sivilce neden çıkar? Sivilce nasıl geçer ve nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...

Sivilce (Akne) Neden Çıkar Sivilce Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir

 Sivilce veya akne şeklinde tanımlanan durum, yaygın olarak görülen deri rahatsızlığıdır. Her yaştaki bireyde görülebilmektedir. Fakat genç bireylerde ve ergenlerde daha sık görülür. Çok ciddi bir hastalık olmamakla beraber yara izlerine sebep olabilir. Sivilceler; cildin altındaki kıl folikülleri, yağ ile ölü ciltle tıkandığı zaman oluşmaktadır. Bu; bakterilerin büyüyüp cildi tahriş etmelerine sebep olur. Göğüs, boyun, sırt, yüz, omuzlarda çok sık görülen sivilcenin ortaya çıkma sebebi tam bilinmese de hormonal farklılıklardan ötürü çıktığı düşünülmektedir. 

Haberin Devamı

 Sivilce (Akne) Neden Çıkar? 

 Sivilce; kıl foliküllerinin tıkanmasıyla beraber ortaya çıkar. Yağ bezleri, cildin yakınında yer alan ufak bezlerdir. Sebasöz bezler; saçların ve cildin kurumasını önlemek adına cildi ve saçları yağlandırır. Bunu; sebum olarak isimlendirilen yağlı madde üretip yapar. Sivilce içerisinde bu bezler normalden çok sebum üretir. Fazla sebum, ölü cilt hücreleri ile karışarak, her iki madde folikül içerisinde tıkanmaya sebep olur. Bu tıkanma sonucunda da sivilce oluşumu meydana gelir. 

 Sivilce Nasıl Geçer?

 Sivilcelerin geçmesi için doğal yöntemlere başvurmak gerekebilir. Bununla beraber bu yöntemler uygulanmadan önce bir hekime danışmak faydalı olabilir. Sivilceler için doğal yöntemler;

Haberin Devamı

 - Sarımsak, doğal antibiyotik şeklinde belirtilmektedir. Bununla beraber sivilce bulunan yere sarımsak sürmek, sivilceleri kurutmaktadır. Sarımsağın sivilce bulunan yere harici şekilde sürülmesi gerekmektedir. 

 - Elma sirkesi; bulunan sivilcelerin yok edilmesi adına ya da başlangıç durumundaki sivilceyi bakterilerden arındırmak adına kullanılacak etkili yöntemlerden birisidir. 2 çorba kaşığı saf suyla 1 çorba kaşığı sirke karıştırılarak pamuk yardımıyla sivilceli yere sabah ve akşam kompres yapmak sivilcelerin kurutulmasında oldukça etkili bir metottur. 

 - Temizlenmiş cildin üzerine pamuk yardımıyla limon kompresi yapmak da sivilceler için önemlidir. Yaklaşık olarak yarım saat boyunca bekletilerek bol suyla durulanır. Ancak ilk önce cildin hassas bölümüne az bir şekilde denenmelidir. Çünkü limon suyu bazı kişilerde; kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi durumlara sebep olmaktadır. 

 Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

 Sivilce tedavisi; sivilcenin ne denli şiddetli olmasına bağlıdır. Sivilce tedavisi kişiye bağlı olarak birkaç ay sürebilmektedir. En doğru tedaviyi hekim verecektir. Krem tedavisinin yanı sıra oral yolla alınacak ilaçlarla da sivilce tedavisi uygulanabilmektedir.

Yazarlar