Sağlık Sodyum Hipoklorit Nedir, Ne İşe Yarar? Sodyum Hipoklorit Nasıl Elde Edilir?

Sodyum Hipoklorit Nedir, Ne İşe Yarar? Sodyum Hipoklorit Nasıl Elde Edilir?

06.07.2022 - 14:28 | Son Güncellenme:

Sodyum, insan sağlığı için çok hayati bir öneme sahip olan bir mineraldir. Kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması, hücresel aktivitenin korunması ve kan basıncının kontrolünün sağlanması, sıvı ve elektrolit dengesi için gereklidir. Sodyum hipoklorit nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Sodyum Hipoklorit Nedir, Ne İşe Yarar Sodyum Hipoklorit Nasıl Elde Edilir

 Vücutta fazla ya da düşük miktarda bulunması ise oldukça zararlıdır. Gereken sodyum miktarı ise, böbrekler tarafından belirlenir.

Haberin Devamı

 Sodyum Hipoklorit Nedir?

 Sodyum Hipoklorit, renksiz ya da neredeyse sarı renkte keskin bir kokuya sahip olan inorganik bir sodyum tuzudur. Çözeltisi ise, oldukça berraktır. Genellikle de ağartma ve dezenfeksiyon ajanı olarak kullanılır.

 Sodyum Ne İşe Yarar?

 Eksikliği halinde ise, sinir sisteminde bozulma, kolesterol artışı, halsizlik, artan insülin direnci ve fazlalığı durumunda kalp ve böbrek sağlığında çeşitli sıkıntılar, kanser ve yüksek tansiyon çeşitli gibi komplikasyonlar da oluşabilir. Gündelik hayatı tamamen çevreleyen gıdaların çoğu; paketlenmiş ve işlenmiş ürünler, sofra tuzu, et ve balık ürünleri belirli miktarlarda da sodyum içerir. Sporcular için de günlük olarak sodyum vücuttaki miktarının belirli bir seviyenin altına düşmemesi de gerekir. Günlük tuz tüketiminin de bir çay kaşığını aşmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Sodyum Hipoklorit Nasıl Elde Edilir?

 Sodyum Hipoklorit Sodyum, klorür tuzunun elektroliz edilmesi ile üretilir. Bu işlem sonucunda ise, Sodyum Hipokröz ve Hipoklorit elde edilir. Bu yöntem ise özellikle de dezenfekte etme, su arıtma, amacı ile kullanılır. Sodyum hipoklorit ise, doğrudan arıtılacak ve dezenfekte edilecek su ortamında üretilir.

Yazarlar