Sağlık Stridor Nedir, Neden Olur? Stridor Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Stridor Nedir, Neden Olur? Stridor Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 00:58 | Son Güncellenme:

Stridor durumu her ne kadar hastalık olarak bilinse de aslında bir semptom olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomun görüldüğü kişilerin acil bir şekilde nedeninin öğrenilerek tedavi edilmesi gerekir. Stridor nedir, neden olur? Stridor belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Stridor Nedir, Neden Olur Stridor Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Stridor özellikle çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Bu durum ekstratorasik hava yolları obstruksiyonu sebebi ile meydana gelen ve daralmış hava yolundan dolayı oluşan sesli solunum seklidir.

Stridor Nedir, Neden Olur?

Stridor durumu, üst solunum yollarındaki yarı tıkanıklık sebebi ile türbülan hava akımı meydana gelmesi sonucunda ıslık benzeri solunum seslerinin çıkmasına verilen isimdir. Daha çok soluk alırken bu sesin duyulması mümkün olmaktadır.

Yeni doğanlarda stridor görülmesinin nedeni genellikle laringomalazi sebebi ile olur. Bunun dışında akut epiglottit, allerjik reaksiyonlar, akut laringotrakeit, hava yollarındaki ödem ya da tümör sebebi ile de meydana gelebilmektedir.

Stridor durumu üst hava yolu obstrüksiyonu olması nedeni ile semptomun görülmesi durumunda kişilerin acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Üst hava yollarında obstruksiyon olmasının sebepleri;

Haberin Devamı

Peritonsiller abse

Laringotrakeobronşit

Difteri

Epiglottit

Bakteriyel trakeit

Retrofaringeal abse şeklindedir.

Bunun yanında;

Laringeal ve Trakeal web

Laringomalazi

Vasküler halka

Trakeomalazi

Vokal kord paraizisi

Trakeal stenoz da sebep olabilmektedir.

Bazen enfeksiyon dışı sebepler nedeniyle de stridor meydana gelebilir. Bunlar;

Tümör

Yabancı cisim

Anaflaksi

Posr entübasyon

Yüz travması

Kastik madde alımı

Hipokalsemik tetani

GER şeklindedir.

Stridor Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin başlaması için öncelikle solunum probleminin ne kadar şiddetli olduğuna bakılması gerekmektedir. Hava yolunun güvenliğinin sağlanmasının ardından stridor sebebinin nedeni bulunarak tedavi edilmesi gerekir.

Tedavisinde oksijen, antibiyotik, intravenöz sıvı, aerosol tedavi, steroid, non-invaziv mekanik ventilasyon, endotrakeal entibasyon, trakeostomi ya da cerrahi müdahale şeklinde olabilir. Üst hava yollarında meydana gelen obstruksiyonun enfeksiyöz sebebi çoğunlukla laringotrakeobronşit sebebi ile meydana gelmektedir.

Yazarlar