Sağlık Subakut Tiroidit Nedir? Subakut Tiroid Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Subakut Tiroidit Nedir? Subakut Tiroid Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

04.03.2021 - 19:20 | Son Güncellenme:

Bazı dönemlerde kendinizi yorgun, sinirli, uykusuz hissedebilirsiniz. Bu dönem, kanda dolaşan tiroid hormonlarının artmasından kaynaklı olabilir. Subakut tiroidit adı verilen hastalık ise bu halinizin kaynağıdır. Subakut tiroidit hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Subakut Tiroidit Nedir Subakut Tiroid Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Subakut tiroidit, genellikle tiroid bezinde ağrı ya da hassasiyet ile gribe benzer belirtilerle görülen viral enfeksiyonlardan kaynaklandığına inanılan geçici bir durumdur.

Subakut Tiroidit Nedir?

Tiroid bezi boyunda, köprücük kemiğinizin ortada birleştiği yerin hemen üstünde bulunur. Subakut tiroidit, genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyen tiroid bezinin bağışıklık reaksiyonudur. Kanda dolaşan tiroid hormonlarının arttığı bir dönem vardır. Bu aşamada sinirlilik, titreme, çarpıntı, uykusuzluk ve normalden daha sıcak hissetme gibi belirtiler yaşanabilmektedir. Aynı zamanda stres, yorgunluk ve üşüme hissi gibi zıt semptomlarlada karşılaşabilinir.

Bazı hastalarda subakut tiroidit, tedavi olmaksızın veya antiinflamatuvar ilaçlar yardımıyla kendi kendine iyileşir. Genellikle iki ila beş ay içinde tamamen hasta iyileşmiş olur. Fakat vakaların yüzde beş ila yirmisinde kalıcı tiroid hipofonksiyonuna yol açabilir. Bu durumlarda hastaya levotiroksin reçete edilecektir.

Subakut Tiroidit Nedenleri Nelerdir?

Subakut tiroidit nadir görülen bir durumdur. Viral bir enfeksiyonun sonucu olduğu düşünülmektedir. Durum genellikle kabakulak, grip veya soğuk algınlığı gibi kulak, sinüs ya da boğazda viral enfeksiyonlar görüldükten birkaç hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Subakut tiroidit, en sık son bir ay içinde viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları gösteren orta yaşlı kişilerde sıklaşır.

Subakut Tiroidit Belirtileri Nelerdir?

Subakut tiroiditin en belirgin semptomu, şişmiş ve iltihaplı bir tiroid bezleridir. Şişen bezler ağrıya neden olur. Bazen ağrı çene veya kulaklara yayılabilir. Tiroid bezi ağrılı olabilir ve haftalarca veya nadir durumlarda aylarca şiş kalabilir. Ayrıca;

Haberin Devamı

● Tiroid bezine hafif baskı uygulandığında hassasiyet,
● Zorluk veya ağrılı yutma, ses kısıklığı,
● Yorgunluk, zayıf hissetmek,
● Yüksek ateş en belirgin semptomlardandır.

İltihaplı tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu salgılayarak hipertiroidizm semptomlarına neden olabilir. Bunlar;

● Daha sık bağırsak hareketleri,
● Saç kaybı,
● Isı tahammülsüzlüğü,
● Kadınlarda düzensiz (veya çok hafif) adet dönemleri,
● Ruh hali değişiklikleri,
● Sinirlilik, titreme (ellerin titremesi),
● Çarpıntı,
● Terlemek,
● Kilo kaybı, ancak iştah artışıdır.

Subakut Tiroidit Teşhisi ve Tedavisi Nedir?

Subakut Tiroidit teşhisi için bir dizi testler yapılmalıdır. Bunlar;

● Tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyesi
● T4 (tiroid hormonu, tiroksin) ve T3 seviyesi
● Radyoaktif iyot alımı
● Tiroglobulin seviyesi
● Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR)
● C reaktif protein (CRP)
● Tiroid ultrasonudur.

Teshis konduktan sonra ağrıyı azaltmak ve ortaya çıkarsa hipertiroidizmi tedavi etmek ilk amaçtır. Hafif vakalarda ağrıyı kontrol etmek için aspirin veya ibuprofen gibi ilaçlar kullanılır. Daha ciddi vakalarda, prednizon gibi şişliği ve iltihabı azaltan ilaçlarla kısa süreli tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Aşırı aktif bir tiroidin semptomları, beta blokerler adı verilen bir ilaç sınıfıyla tedavi edilir. İyileşme aşamasında tiroid yetersiz kalırsa, tiroid hormonu replasmanı gerekebilir.

 

 

Yazarlar