Genel Sağlık Tekrarlayan orta kulak iltihabı göz ardı edilirse ne olur?

Tekrarlayan orta kulak iltihabı göz ardı edilirse ne olur?

11.07.2023 - 15:57 | Son Güncellenme:

Halk arasında 'kulak enfeksiyonu' olarak bilinen orta kulak iltihabı dönem dönem hepimizin yaşadığı bir hastalık. Bilimsel olarak yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülen bu sorun için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar'a göre erken davranıp doğru tedaviyi uygulamak büyük önem taşıyor.

Tekrarlayan orta kulak iltihabı göz ardı edilirse ne olur

Çoğu zaman ciddi komplikasyonlara sorun açmayan ancak dönemsel olarak ağrılı geçen orta kulak iltihabı eğer çok sık tekrarlarsa kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle işitme kaybından menenjite kadar birçok hastalığı beraberinde getiren orta kulak iltihabı hafife alınmamalı. 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekler ve küçük çocuklar ise kulak enfeksiyonu açısından risk altında olan yaş grubu.

Haberin Devamı

"Kreş, anaokulu gibi ortamlarda çocukların soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskleri genellikle artar" diyen Uzm. Dr. Kemal Akpınar, kulak enfeksiyonları için 6 risk faktörünü şöyle paylaştı:

1- Aile geçmişinde tekrarlayan enfeksiyon

Aile bireylerinin herhangi birinde tekrarlayan orta kulak iltihabı ya da geçirilmiş kulak enfeksiyonu varlığında kulak enfeksiyonu riski artabilir.

Tekrarlayan orta kulak iltihabı göz ardı edilirse ne olur

2- Soğuk algınlığı 

Soğuk algınlığı çocuklarda hastane başvurularının en yaygın diğer sebepleri arasında yer alır. Soğuk algınlığı genellikle kulak enfeksiyonlarına yatkınlığı artırır.

3- Alerjisi olanlar dikkat!

Alerjiler nedeniyle burun pasajında ödem ve üst solunum yollarında iltihaplanma görülebilir. Orta kulakta sıvının birikmesine yol açan bu durum kulakta basınç artışına, ciddi ağrılara ve enfeksiyonlara neden olabilir.

Haberin Devamı

Tekrarlayan orta kulak iltihabı göz ardı edilirse ne olur

4- Mevcut kronik hastalık

Kronik hastalığı olan bireylerde, bağışıklık sistemi baskılanmış ya da astım ve kistik fibrozis gibi çeşitli kronik solunum yolu rahatsızlıkları olan hastalarda kulak enfeksiyonu görülme riskinde artış gözlenir.

5- Mevsim geçişleri 

Bazı hava durumu faktörleri orta kulak iltihabı açısından risk oluşturabilir. Özellikle sonbahar ve kış ayları, mevsimsel alerjisi olan bireylerde ise polen miktarının arttığı dönemlerde kulak enfeksiyonu görülme sıklığı artabilir.

Yazarlar