Sağlık Tenosinovit Nedir, Neden Olur? Tenosinovit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tenosinovit Nedir, Neden Olur? Tenosinovit Tedavisi Nasıl Yapılır?

12.07.2022 - 13:55 | Son Güncellenme:

Günümüzde farklı nedenlerden oluşan pek çok sağlık problemi bulunmaktadır. Bunlardan birisi de tenosinovit olmaktadır. Kas ve iskelet sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olan tenosinovit rahatsızlığının tedavi edilmesi çok önemli bir durumdur. Peki tenosinovit nedir, neden olur? Tenosinovit tedavisi nasıl yapılır? Sizlere tenosinovit hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Tenosinovit Nedir, Neden Olur Tenosinovit Tedavisi Nasıl Yapılır

Tenosinovit tendon ve zarın birleşiminin iltihaplanması durumudur. Bu rahatsızlığa sahip kişiler ilaç tedavisi görebilmekte iken bazı durumlarda cerrahi operasyon uygulanarak da tedavi olabilmektedir

Tenosinovit Nedir?

Haberin Devamı

İnsan vücudunun ayakta kalabilmesi ve hareket edebilmesi için kas ve iskelet sistemi ile birlikte uyumlu olarak çalışması gerekmektedir. Vücudumuzdaki kaslar iskelet üzerini kaplamakta ve hareket için gereken desteği sağlamaktadır.

Tendonlar incelerek kemiklere yapışmak sureti ile kas ve iskelet sistemini birbirine bağlayan kas bölümüne verilen isimdir. Sinovyal eklem çevresindeki bazı tendonların eklem içerisinde uzanan kısmı eklem zarı ile bütünleşmektedir. Bu tenosinovya olarak adlandırılan dokunun iltihaplanmasına tenosinovit adı verilmektedir. 

Tenosinovit Neden Olur?

İltihaba sebep olan hastalıklar tenosinovit oluşumunun en yaygın nedenlerinden birisidir. Bu hastalıkların başında şunlar bulunmaktadır:

Haberin Devamı

- Diyabet hastalığı
- Eklem iltihabı
- Psoriatik artrit
- Sistemik lupus erirtematozus
- Reiter sendromu
- Gut hastalığı

Tenosinovit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tenosinovit tedavileri birden fazla olmaktadır. Doktorlar zarar görmüş alanın hareketsiz kalması için sargı kullanımı önerebilmektedir. Bunun dışında enfeksiyondan kaynaklanan tenosinovit için antibiyotik tedavisi de uygulanmaktadır. Ciddi durumlarda ise tendon etrafında bulunan iltihabı yok etmek için acil ameliyatlar da uygulanmaktadır. 

Yazarlar