Sağlık Tens Nedir? Tens Cihazı Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Tens Nedir? Tens Cihazı Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

12.07.2022 - 13:58 | Son Güncellenme:

TENS, İngilizcedeki orjinal açılımı, “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation.” olan bu kavramın; Türkçe açılımı “Transkutanöz Elektriksel Sinir uyarımı” manasına gelir. Bu, küçük elektrotların deriye yerleştirilir. Aynı zamanda deriye hızlı elektriksel darbeler uygulayan, düşük yoğunluklu bir ağrı yönetimi tekniğine denir. TENS nedir tüm detayları ile sizler için derledik.

Tens Nedir Tens Cihazı Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Tens cihazları, genellikle pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde önemli bir yer tutar. Uzun süren fibromiyaljik ağrılar, cerrahi işlemlerden sonra ve boyun fıtığı sonucunda oluşan ağrıların giderilmesinde tens cihazları etkili bir rol oynar.

Haberin Devamı

TENS Nedir? 

Tens, transkutanöz elektriksel sinir stimisyanonu şeklinde tanımlanır. Bu cihaz deri aracılığı ile elektriksel sinir uyarımı yapma özelliğine sahiptir. Özellikle de hissedilen ağrıya karşı insan vücudunun doğal savunma mekanizmasını daha kolay uyarmaya yardımcı olur.

TENS Cihazı Ne İşe Yarar?

Tens cihazları, uygulaması kolay ve güvenli ürünlerdir. Aynı zamanda herhangi bir yan etkisi olmadığından dolayı pek çok alanda rahatlıkla kullanılabilir. Çok hafif bir yapıya sahip olan tens cihazı, kolayca pek çok alana taşıyabiliyor. Uzun süren boyun fıtığı, fibromiyaljik ağrılar ve cerrahi işlemlerden sonra ortaya çıkan ağrıların giderilmesinde tens cihazları önemli bir rol oynar.

TENS Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Haberin Devamı

Ağrı ve kas spazmına neden olan pek çok hastalık için kullanılır. Bel ağrısı, diz ağrısı, boyun ağrısı, kalça ağrısı, bel ve boyun fıtıkları, spor yaralanmaları, kireçlenmeler (osteoartrit), MAS hastalığı, fibromiyalji TENS’in sıkça kullanıldığı durumlar arasında yer alır. Fizik tedavi programları içinde en çok tercih edilen tedavilerden biridir.

Yazarlar