Alternatif TıpTereyağının Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tereyağı Ne Kadar Tüketilmelidir?

Tereyağının Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tereyağı Ne Kadar Tüketilmelidir?

08.12.2020 - 13:36 | Son Güncellenme:

Sağlıklı ve önemli hayvansal gıdalar arasında yer alan tereyağı, mutfakların vazgeçilmez doğal bitkisel kaynaklarından biridir. Özellikle doğru ve dengeli şekilde tüketilmesi takdiri ile çok önemli faydalar sunduğunu söylemek mümkün. Peki, tereyağının faydaları ve zararları nelerdir? Tereyağı ne kadar tüketilmelidir? İşte merak edilenler.

Tereyağının Faydaları Ve Zararları Nelerdir Tereyağı Ne Kadar Tüketilmelidir

Tereyağının faydalarından yararlanmak için mutlaka doğal ve katkı maddesi olmayan ürünler değerlendirilmelidir. Eğer içeriğinde katkı maddeleri bulunur ise tereyağının faydalarının ön plana çıkması zor olur. Aynı zamanda yemeklerde ya da kahvaltıda ve birçok yerde kullanırken mutlaka dengeli tüketmek de ayrıca önemlidir.

Haberin Devamı

 Tereyağının Faydaları Nelerdir?

 Özellikle yağda çözünen vitaminlerin emilimini sağladığı için tereyağının tüketilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca içerdiği zengin besin değeri, mineral ve vitaminler ile beraber önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

 - Güçlü bir antioksidan içerdiği için vücuttaki toksik maddelerin atılmasına imkan verir.

 - Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir.

 - Zengin vitamin ve mineral kaynağı barındırdığı için birçok hastalığa karşı direnç gösterir.

 - Kanser hücrelerinin yayılmasında önemli bir engel teşkil eder.

 - Eklemlerde oluşacak kireçlenmeyi önler ve kemik sağlığını koruma konusunda yardımcı olur.

 - İçeriğindeki bileşenler ile beraber göz sağlığını korur.

 - Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelir, ayrıca sindirim sistemini kuvvetlendirir.

Haberin Devamı

 - Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesine katkı verir.

 - Antimantar ile iltihap giderici bir etkiye sahiptir.

 - Virüs ya da bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma oluşturur.

 - Kötü kolesterolün önemli oranda düşmesini sağlar.

 Tereyağının Zararları Nelerdir?

 Birçok farklı besin kaynağına göre tereyağı oldukça faydalı bir üründür. Ancak gereğinden fazla ve dengesiz bir şekilde tüketildiği zaman belli başlı bazı zararlar oluşturabilmektedir. Bu durum elbette bütün farklı besin kaynakları için geçerlidir. Ancak özellikle katkı maddesi bundan tereyağı tüketmek, kalp sağlığını tehlikeye atabilir. Sindirim sistemi ve midede birtakım sorunlar yaratabilir.

 - Damarların tıkanmasına sebep olabilir.

 - Kalp ve damar hastalıklarını meydana getirebilir.

 - Doğrudan kilo almaya sebep verir.

 - Kolesterol dengesini bozar ve yükseltir.

 - Kan şekerini dengesiz bir biçimde yükseltir.

 - Karaciğer yağlanmasına neden olabilir.

 Tereyağı Ne Kadar Tüketilmelidir?

 Mutlaka dengeli bir şekilde tüketilmesi gereken tereyağı, bu sayede çok önemli faydalar sağlamaktadır. Ancak yemeklerde tüketilecek ise sadece belli zamanlarda özel olarak değerlendirilmelidir. Çünkü her gün ve doğrudan yemeklerde tüketmek bazı zararlar teşkil eder. Aynı zamanda kahvaltılık olarak da yine her sabah tüketilmemelidir. Yemekler genelde zeytinyağı kullanmak daha etkilidir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Survivor'ın eski şampiyonunu gören tanıyamıyor! 'Bambaşka biri'
Survivor'ın eski şampiyonunu gören tanıyamıyor! 'Bambaşka biri'

Cadde | 20.06.2025 - 06:31

Survivor 2023 şampiyonu Nefise Karatay, Instagram'ı sık kullanan ünlülerin başında geliyor. Yeni paylaşım yapan Nefise Karatay, yaşadığı değişimle dikkatleri çekti.

Yazarlar