04.04.2014 - 23:03 | Son Güncellenme:
Saç kaybı çeşitli süreçler sonucunda oluşabilir ancaktestosteron seviyesiyle alakalı tek türü erkek tipi saç dökülmesidir(androgenetik alopesi). Bu kalıtsal durum, kafadaki saçların azalmasışeklindedir ve erkeklik hormonlarıyla alakalı olmasına rağmen hem kadınlardahem erkeklerde görülür. Bu sendrom düşük testosteron hali olmasına rağmen vücutaşırı derecede erkeklik hormonuna sahiptir. Sebebi de testosteronun ara ürünü olandehidrotestosterondur (DHT).
Sağlıklı bir saç kökünde, dolaşımda olan DHT, saç köklerindebulunan androjen reseptörleri engeller. DHT’nin bu reseptörler üzerinde çokgüçlü etkisi vardır ve doğrudan saç kökünün büyümesini sınırlar. Bu normalkişilerde olur ve saç büyümesi döngüsünün düzgün ilerlemesini sağlar.
Dolaşımdaki testosteron, 5-alfa redüktaz enzimi ile DHT’yeçevrilir. 5-alfa redüktaz seviyesi yüksek olan hastalarda DHT seviyesi artarkentestosteron seviyesi azalır. Patolojik saç kaybı, kişilerde DHT seviyesinin,saç kökü üzerinde engelleyici gücün, canlandırıcı gücü çok aşmasına sebep olanseviyelere gelmesi ile görülür. Bu yüzden testosteron seviyesinin düşmesi saçkaybı ile ilişkili olsa da asıl süreç DHT seviyesinin yükselmesiyle gerçekleşir.Bu daha kısa ve daha az pigmentli saç üretimine, sonrasında da saçlarınseyrekleşmesine ve dökülmesine yol açar.
Androgenetik alopesi genellikle alnın açılması ile başlar vetepedeki saçların dökülmesi ile devam eder. Tepedeki açıklık zaman içindealındaki açıklıkla birleşebilir. Kadınlarda ise önlerdeki saçlar seyrekleşir amaen öndeki saç çizgisi var olmaya devam eder. Durumun tedavisi için 5-alfaredüktazı engelleyen ve bu sayede DHT’nin aşırı üretimini durduran ilaçlarındenemeleri sürmektedir.
Testosteron eksikliğine bağlı saç dökülmesinin günümüzdekitedavileri arasında minoksidil ve ağızdan alınan finasterid bulunur. Bunlarhastalığın ilerlemesini önemli derecede yavaşlatsa da kaybedilen saçın sadecebir kısmını geri getirir.