Evcil Hayvan Tilapia Balığı Nedir? Nerelerde Yaşar Ve Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Tilapia Balığı Nedir? Nerelerde Yaşar Ve Kısaca Özellikleri Nelerdir?

22.09.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:

Balıklar deniz canlıları arasında en fazla dikkatleri üzerine çeken canlı türleridir. Birbirinden farklı vücut yapıları, renkleri ve daha pek çok özelliği ile dünyada pek çok ilgi çekici balık türü bulunmaktadır. Bu balık türlerinden birisi de Tilapia balığıdır. Birden fazla türü ile diğer balık türlerine nazaran çok farklı özellikleri bulunan Tilapia balığı merak uyandırmaktadır. Bu özel balık türünü yakından tanımak isteyenlere özel Tilapia balığı nedir? Nerelerde yaşar ve kısaca özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Tilapia Balığı Nedir Nerelerde Yaşar Ve Kısaca Özellikleri Nelerdir

Tilapia ya da Tilapya balığı, Cichlidae familyasına ait özgün bir balık cinsidir. Bu farklı balık cinsi Afrika’da endemik olarak yer almaktadır. Tilapia balığı birden çok türü ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Sıcak su balıklarını kapsayan bir cins taksonu olarak Tilapia hepçil balıklar arasındadır.

Haberin Devamı

Tilapia Balığı Nedir?

Tilapia balığı sıcak ülkelerin iç sular balık yetiştiriciliğinde sazan balığından sonra ikinci sırada göze çarpan özel bir türdür. Dünyadaki üretimi 2001 yılı itibariyle 1.100 bin tonun üzerindedir. Afrika kökenli Tilapia Asya kıtasına ithal edilerek Tayvan, Hindistan ve Japonya gibi önemli ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Tilapia Balığı Nerelerde Yaşar?

Tilapia balıkları genellikle havuz dibinde yuva yapan balıklardır. Tatlı su da yaşayan Tilapia balıklarının bazı türleri mg/L tuzluluğa kadar ulaşan deniz suyunda da yaşayabilirler. Latin Amerika, Avustralya ve bazı Avrupa ülkelerinde de yetiştiriciliği yapılan bir balıktır. Kış aylarında soğuk ortama dayanamadıkları için bu iklimlerde yaşamaları zordur.

Tilapia Balığının Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Tilapia balıkları çok yüksek sıcaklıklara dayanırken düşük sıcaklıklara karşı dayanıksızdır. Vücutları genellikle kısa, derin ve yandan basıktır. Biyolojik nitelikleri nedeniyle yapay havuzlarda yetiştirilebilir. Halk dilinde tatlı su çipurası olarak adlandırılır. Vücudu küçük pullarla örtülüdür. Sırt, kuyruk ve anal yüzgeci tektir. Monokültür olarak yetiştirilebileceği gibi yayın balığı, kefal ve sazan ile polikültür olarak da yetiştirilen bir türdür.


 

Yazarlar