Sağlık Tıpta Motilite (Motility) Nedir? Sperm Testinte Motilite Neyi İfade Eder?

Tıpta Motilite (Motility) Nedir? Sperm Testinte Motilite Neyi İfade Eder?

26.02.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:

Tıp dünyasında birçok farklı terim bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ise motility merak edilen terimler arasında geliyor. Özellikle sperm ile ilgili konu üzerinden bilgi sağlaması ile beraber daha fazla merak edildiğini söylemek mümkün. Peki Tıpta motilite (motility) nedir? Sperm testinde motilite neyi ifade eder? İşte bu konuda merak edilenler.

Tıpta Motilite (Motility) Nedir Sperm Testinte Motilite Neyi İfade Eder

 Genel bir kelime anlamıyla belli bir durumu ifade etmesi ile beraber, motility aynı zamanda tıp üzerinden de bir ifadeye sahiptir. Özellikle internet üzerinden yapılan araştırmalar daha çok tıp terimi kapsamında ele alınır. Bu sebepten dolayı motilite nedir sorusu merak edilen konular içerisinde geliyor.

Haberin Devamı

 Tıpta Motilite (Motility) Nedir?

 İngilizce yazılışı ile beraber motility olarak yazılan bu terim, Türkçe üzerinden ise motolite biçiminde ele alınmaktadır. Bu bağlamda kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit motolite kelimesi, ‘Hareket edebilme yeteneği ya da hareket gücü,’ biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda hareket kuvveti ya da hareket yeteneği olarak da ifade etmek mümkündür. Bu doğrultuda aynı şekilde tıp terimi üzerinden de bu anlamı ile beraber ele alındığını söylemek gerekir.

 Sperm Testinde Motilite Neyi İfade Eder?

 En merak edilen konular içerisinde sperm testi esnasında motilite terimini neyi ifade etmiş olduğudur. Aslına bakılırsa sperm testi ile beraber bu bağlamda aynı kelime anlamı ile öne çıktığını söylemek mümkün. Çünkü bu doğrultuda sperm testi ile beraber hareketlilik gözlemlenir. Yapılan testler ışığı altında spermin hareketliliği sağlıklı bir birey üzerinden ele alınır. Ancak sperm hareketlerinin düşük olduğu seviyeler daha çok kısırlık durumu ile karşı karşıya kalma etkisini ortaya çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

 Sperm Testinde Motilite ve Yüzde

 Özellikle yapılacak sperm testi ile beraber yüzde üzerinden uygulama gerçekleştirilir. Bu doğrultuda %4’ün altında kalan testler söz konusu olduğu zaman tedavi unsurları ele alınır. Özellikle mikro enjeksiyon uygulaması bu konuda bir adım öne çıkmaktadır.

 Tabii bu noktada gerçekleştirilecek olan testin doğru ve etkin bir şekilde yapılması için uygun ortamın ele alınması gerekir. Bu ortam uzman doktor kontrolü altında ele alınır ve sperm testi gerçekleştirilir. Yapılan test ile beraber spermin hareketliliği gözlemlenir. Yani bu doğrultuda diğer bir ifade ile sperm testinde motilitesi ele alınır.

 Bu sebepten dolayı kişinin farklı sebeplerden dolayı gerçekleştireceği sperm testi konusunda, motility büyük bir öneme sahiptir. Yani sperm hücreleri kapsamındaki hareketliliği ele alan bir yapı olarak öne çıkıyor. Bireyin kısır olup olmadığı ya da diğer durumlar konusunda bilgi sağlar.

Yazarlar