Sağlık Tiroid Nodül Büyüklüğü Kaç Cm Olursa Tehlikeli Olur? Nodüllerin Normal Boyutları Kaç Olmalıdır?

Tiroid Nodül Büyüklüğü Kaç Cm Olursa Tehlikeli Olur? Nodüllerin Normal Boyutları Kaç Olmalıdır?

12.03.2021 - 16:56 | Son Güncellenme:

Trioid bezi vücuttaki çok önemli bir takım işlevleri bulunan organlardan biridir. Tiroid bezi üzerinde bir takım nodüller bulunabilir. Tiroit besi üzerindeki tek bölgede ya da birden fazla bölgede ortaya çıkan yumrulara nodül denilir. Tiroid nodül büyüklüğü kaç cm olursa tehlikeli olur? Nodüllerin normal boyutları kaç olmalıdır? İşte tüm detaylar.

Tiroid Nodül Büyüklüğü Kaç Cm Olursa Tehlikeli Olur Nodüllerin Normal Boyutları Kaç Olmalıdır

 Tiroidin tek bölgesinde ya da birden fazla bölgesinde meydana gelen yumrulara tiroit nodülü denilmektedir. Tiroit nodülü genel olarak kadınlarda sık görülmektedir. Bir veya birden fazla sayıda olabilmektedir. Tiroid nodülüne sahip olan kişilerde belirtiler nodüle ait büyüklükte ve tiroid bezinin çalışmasına engel olup olmamasına göre değişmektedir. Tiroit nodülü küçük ise ve tiroid bezi normal çalışıyor ise büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti oluşmayabilir.

Haberin Devamı

 Tiroid Nodül Büyüklüğü Kaç Cm Olursa Tehlikeli Olur?

 Tiroid nodülü, tiroid bezinin dokusunda meydana gelen farklı yapıda olan ve değişik büyüklükte olan, anormal kitle veya yumrulardır. Bunların büyük çoğunluğu iyi ve zararsız huyludur. Nodüller genel olarak çıplak gözle 2 cm çapına gelince görülürler. 2 cm çapına gelmeden önceye kadar fark edilmezler.

 Trioid nodülleri %5-10 oranında kanser riski taşımaktadır. Tiroid nodülleri tek başlarına bir sorun oluşturabileceği gibi bir takım farklı hastalıklara bağlı olarak da meydana gelebilir. Nodüllerin büyüklüğü önemlidir.

 Genel olarak 2 cm çapa ulaşıncaya kadar fark edilmeyen nodüller 3 ila 4 cm’den daha büyük olduklarında herhangi bir şekilde şikayete sebep olup olmadığı ya da hormonları etkileyip etkilemediğine bakmadan doktorlar tarafından ameliyat olunması tavsiye edilmektedir. Tiroid nodülünün büyüklüğü 3 ila 4 cm olması tehlikelidir.

Haberin Devamı

 Nodüllerin Normal Boyutları Kaç Olmalıdır?

 Nodül kelimesi tıpta genel olarak yuvarlak şekilde oluşan büyümeleri ifade etmektedir. Nodüller 1 ya da 2 mm büyüklükten başlayarak 7 ila 8 cm büyüklüğüne ulaşabilir. Nodüllerdeki normal büyüklük 1 ila 2 mm ile 2 cm arasındadır.

 2 cm kadar büyüklüğe ulaşan büyüklükte artık nodüller dışarıdan da görülür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 cm boyutuna geldiğinde artık doktorun tavsiyesi ile ameliyat gerekmektedir. Normal boyutlardan da fazla büyüklüğe ulaşan nodüller ameliyatla alınır.

Yazarlar