21.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ayşagül Aydoğan Atakan
Gazi ÜniversitesiEndokrin, Diyabet veMetabolizma Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhanYetkin, egzersize dönük olan yöntemlerin dışındakilerin metabolizmaya bir etkisinin olmadığı inancında. Prof.Yetkin, yağ hücrelerini idrarla dışarıya attığı iddia
edilen yöntemlerin de yanıltıcı olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ancak egzersiz ve egzersize dönük olan yöntemler metabolizma üzerinde etkili olabilir. Onun dışında durduğu yerde kalın eşofmanlar giydirilerek terleyen kişide çok önemli bir değişiklik olmaz. “Yağ hücresi idrarla atılmaz” Bel korseleri, bantları gibi titreşimli aletlerin yağları eritme yönünde bir yararı olmaz. Çünkü vücudun yağı, yağ hücreleri içindedir.
Zararı ise şu; Bu maddelerin bir kısmı vücuttan su atıcı maddelerdir. “TV karşısında koşun!” Lida yasaklandı ama her gün yeni lidalar ortaya çıkıyor. Bu maddenin karaciğerine zarar verdiği çok hastamız oldu. Bazılarını karaciğer biyopsisine gönderdik.” Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Ahmet Temizhan da sorduğumuz tüm yöntemler için “Doğru demek de yanlış demek de yanlış” değerlendirmesini yapıyor. Doç. Temizhan, şunları söylüyor: “Bu yöntemlerle ilgili bilimsel veri yok. Bu nedenle desteklememek lazım. Ancak insanların zayıflamak için gösterdiği her çabayı teşvik etmek gerekir. Bu nedenle heveslerini de kırmamalı. En kolay şey yürüyüş yapmak. Bazı uygunsuz egzersiz aletleri sakat bırakabilir. İnsanlar oturdukları yerde elektrikle, titreşimle incelmeyi bekliyor. Bu mümkün değil. Egzersiz ve diyetin bir arada yapılması gerekir. Bölgesel kilo vermeye yönelik uygulamalar değil, koşu bandı veya bisiklet tercih edilmeli. Kilo vermek isteyenler genelde ani bir kararla hızla zayıflamaya yöneliyor ancak hızlı verilen kilo çok çabuk alınıyor. İdeali ayda 3 - 4 kilo vermek. Eğer evde koşu bandı tercih ediyorsanız, koşu bandınızı televizyonun karşısına koyun"