Sağlık Topuk Dikeni Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır? Topuk Dikeni Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Topuk Dikeni Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır? Topuk Dikeni Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

08.09.2021 - 12:09 | Son Güncellenme:

Topuk dikeni, birçok insanın yaşadığı bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunun nasıl tedavi edildiği insanların merak ettiği konular arasındadır. Bu sağlık sorununu yaşayan kişiler, bu durumda ne yapması gerektiğini öğrenmeye çalışıyor. Topuk dikeni ameliyatı hangi durumlarda yapılır? Topuk dikeni ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Topuk Dikeni Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır Topuk Dikeni Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir

Topuk dikeni, topukta bulunan kemikle taban çukuru olarak adlandırılan bölge arasında oluşur.

Haberin Devamı

Topuk Dikeni Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Çoğunlukla topuğun ön bölümünde kendisini gösterir ve ilerleyen zamanlarda ayağın tüm bölümünde görülebilir. Yaklaşık olarak 0.5 cm boyuna sahiptir. Çok küçük olduğundan topuk dikenin çıplak bir gözle görülmesi mümkün değildir. Ameliyat edilecek kişinin, ilk olarak muayene ve test işlemleri gerçekleştirilir. Hastaların büyük bir kısmı ameliyata gerek kalmadan iyileşebilir.

Ameliyat edilmeden önce röntgenler çekilerek topukta yer alan dikenlerin durumu tespit edilir. Ayağın hiçbir şekilde yere basılmaması sağlanarak, dikenlerin etrafında oluşan iltihaplar ortadan kaldırılır. Ameliyat sırasında topukta oluşmuş olan plantar fasya gevşetilmesi ile topuk dikeni olduğu yerden yapılan işlemlerle çıkartılır. Topuk tedavisinde kullanılan birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı
  • Lazer tedavisi
  • Buz tedavisi
  • Cerrahi operasyon

Hastanın ameliyat edilebilmesi için, bazı koşulları sağlaması gerekiyor. Cerrahi operasyonlar her zaman hastaların en son seçeneği oluyor. Gerekli şartların oluşmasıyla ancak ameliyat işlemleri yapılabilir. Ameliyat sonrasında hastaların zor bir süreç geçireceği göz önüne alınmalıdır. Doktorlar bu durumun farkında olarak, ameliyat öncesi farklı tedavi yöntemleri tercih edebiliyor. Hastalığın 9 ile 11 ay arasında geçmemesi durumunda cerrahi tedaviye başvurulur. Uygulanan cerrahi teknikler şu şekildedir;

  • Topuk dikenini çıkartmak
  • Plantar fasyasının serbestliğini sağlamak

Topuk Dikeni Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrasında dinlenme ve buz tedavileri çok önemlidir. Doktorların belirttiği yöntemlerin uygulanması gerekir. Ameliyat işlemlerinin tamamlanmasıyla, plantar fasya bölgesinin herhangi bir darbe almaması için bandaj veya koltuk değnekleri kullanılabilir. Topuk dikeni ameliyatı olan kişilerin mutlaka rahat ayakkabı tercih etmesi ve ayakkabı içerisine özel tabanlık kullanması gerekir. Ameliyat sonrasında kişiler hareketsiz kaldığından, uyuşma görülmesi çok normaldir.

Yazarlar