Sağlık Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

18.03.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

Topuk dikeni topuğun ön kısmında başlayan ve ayağın diğer kısımlarını da etkisi altına alan rahatsızlıktır. Topuğun kemik kısmı ile taban kısmındaki çukur bölge arasında oluşan kalsiyum birikmesidir. Bu kalsiyum ise kemik gibi bir yapı oluşturur. Tanı konması çok kolay bir rahatsızlık değildir. Sert olan zeminlerde yürümek veya koşmak rahatsızlığa yol açar. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Topuk Dikeni Nedir Topuk Dikeni Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir


Yaşanan her topuk ağrısının nedeni ise topuk dikeni değildir. Topuk dikeninin teşhisinden sonra tedavisinin başlaması söz konusudur.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuğun kemik kısmında oluşan kalsiyum yapının kemikleşmesi durumudur. Röntgen çekimi ile tespiti yapılır. Herhangi bir sağlık sorununa bağlı olarak ta, bağımsız olarak ta ortaya çıkabilir. Topuğun arka kısmında yer alan aşil tendonu iltihaplanır. Topuk dikeni yere bastığınız anda ağrı yapmaya başlar. Kişinin ayağının üstüne basması zor olmaktadır.

Topuk dikeninin çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu noktalara dikkat ederek ayak sağlığını korumak mümkün olabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır;

Haberin Devamı

● Ayağa uygun olmayan ayakkabılar
● Uzun süreli ayakta kalmak
● Kilolu olmak
● Tabana aniden yük bindirmek
● Tabana ani yük yüklemek, taban kısmındaki fasya denilen liflerin yırtılmasına neden olur. Kireçlenme olarak adlandırılan bir durum ortaya çıkar.

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk dikeni sabah uyanıp yere basıldığı anda ağrımaya başlar. Kişi ayakta olduğu sürece bu ağrı devam eder. Ayrıca otururken ayağa kalkıldığı zamanda ağrı başlar. Her ağrı topuk dikeni olmayabilir. Ayak dikeni sendromu da yaşanıyor olabilir. Topuk dikeninde kronik veya kısa süreli ağrılar söz konusu olabilmektedir.

Topuk Dikeni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Topuk dikeni tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilir. Doktor tarafında teşhis konulduktan sonra ayak egzersizleri yapılabilir. Uzun soluklu egzersiz yapamayan kişiler için podo taping denilen uygulama tavsiye edilir. Tedavi yöntemleri şunlardır;

Haberin Devamı

● Dinlenmek
● Ağrı olan bölgeye buz kompresi yapmak
● Ayak tabanlığı kullanmak
● Egzersiz yapmak
● Fizik tedavi almak
● Ağrı azaltacak spor ayakkabı giymek
● Doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanmak
● PRP tedavisi yaptırmak
● Akupunktur uygulaması
● İleri aşamalarda ameliyat
Kişinin ağrı durumuna veya hastalığın seyrine göre bir veya birden fazla tedavi yönteminin kullanılması söz konusudur. Bu kararı doktor muayene sonrası belirtecektir.

Yazarlar