Sağlık Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir? Esansiyel Tremor Nasıl Tedavi Edilir?

Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir? Esansiyel Tremor Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Tremor, her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en çok orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde görülür. Bozukluk genellikle erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler. Titreme yaşamı tehdit etmez fakat yaşam kalitesini düşürebilir. İş ve günlük yaşam görevlerini yerine getirmeyi zorlaştırabilir ve hatta imkansız hale getirebilir. Çoğu titreme kolaylıkla tedavi edilemez. Bu yüzden tremor nedir, sorusunun yanıtını bilmek gerekir. İşte, tüm detaylar.

Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir Esansiyel Tremor Nasıl Tedavi Edilir

Tremor, vücudun bir veya daha fazla yerinde titreme hareketlerine yol açan istemsiz, ritmik bir kas kasılması olarak nitelendirilir.

Haberin Devamı

 Tremor, titreme hastalığı olarak da bilinmektedir. Çoğunlukla elleri etkileyen, ancak kollar, kafa, ses telleri, gövde ve bacaklarda da görülebilen yaygın bir hareket bozukluğudur. Titreme aralıklı, ayrı zamanlarda, molalarla birlikte ya da sabit bir şekilde devam edebilir. Kendi kendine herhangi bir nedeni olmadan ortaya çıkabilir veya başka bir bozukluğun sonucu olarak da görülebilir.

 Kas spazmlarının, kas seğirmelerinin ve titremelerin aynı şey olmadığına dikkat etmek önemlidir. Bir kas spazmı, bir kasın istemsiz kasılmasıdır. Kas seğirmesi, daha büyük bir kasın küçük bir kısmının kontrolsüz ince bir hareketidir. Bu seğirme cilt altında görülebilir ve tremor ile alakalı değildir.

 Tremor Türleri

Haberin Devamı

 Tremor iki şekilde görülmektedir. Bunlar; dinlenme ve hareket olarak ayrılır. Dinlenme titremeleri, oturduğunuzda veya hareketsiz yattığınızda meydana gelir. Hareket etmeye başladığınızda titremenin gittiğini fark edersiniz. Dinlenme titremeleri genellikle sadece elleri veya parmakları etkiler. Ayrıca bu sarsıntılar alt kategorilere ayrılmıştır.

Parmağınızı burnunuza dokundurmak gibi hedeflenen hareket sırasında niyet titreme meydana gelir,

Kolunuzu veya bacağınızı uzatarak tutmak gibi yer çekimine karşı bir pozisyon tutarken postüral titreme oluşur,

Göreve özgü titreme, yazma gibi belirli bir etkinlik sırasında meydana gelir,

Bileğinizi yukarı ve aşağı hareket ettirmek gibi bir vücut parçasının hareketi sırasında kinetik titreme görülür,

Kasın başka bir hareketi olmaksızın bir kasın istemli kasılması sırasında ise izometrik titreme görülmektedir.

 Esansiyel Tremor

 Esansiyel titreme, en yaygın hareket bozukluğu türüdür. Temel sarsıntılar genellikle postüral veya niyet titremeleridir. Temel bir titreme hafif olabilir ve ilerlemeyebilir. Esansiyel titreme ilerlerse, genellikle bir tarafta başlar ve birkaç yıl içinde her iki tarafı da etkiler.

 Parkinson Tremor

 Genellikle Parkinson hastalığının ilk belirtisi olan dinlenme titremesidir. Beynin hareketi kontrol eden bölümlerinin hasar görmesinden kaynaklanır. Başlangıç ​​genellikle 60 yaşından sonradır. Vücudun bir tarafında veya bir tarafında başlar ve daha sonra diğer tarafa ilerler.

Haberin Devamı

 Diğer Tremor Türleri 

Serebellar titreme

Psikojenik titreme

Ortostatik titreme

Fizyolojik titreme

Distonik Tremor

  Tremor Tedavi Yöntemleri

 Titremeye sebep olan ve tremorun altında yatan durum için tedavi yöntemleri;

İlaçlar,

Botoks enjeksiyonları

Beyin stimülasyon ameliyatı

Fizik Tedavi yöntemleri kullanılır.



Yazarlar